BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy ünnepnap ez az euroszkeptikusoknak

Elutasították a holland szavazók az EU és Ukrajna közti megállapodást, indulhat a találgatás, hogyan lépnek tovább ebből a helyzetből.

Úgy tűnik, Hollandia megtorpedózza az EU és Ukrajna közti társulási megállapodást. Az eddigi eredmények szerint az egyetlen európai országban, ahol népszavazást írtak ki az egyezségről, alacsony részvétel mellett, de a válaszadók közel kétharmada nemmel voksolt. Az igazán nagy kérdés nem is az volt, hogy ez lesz-e az eredmény, hanem az, hogy milyen részvételi aránnyal: 30 százalék fölé kellett menni ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás. Végül ha nem is sokkal, de a határ fölött lett a részvétel.

Ez pedig azt jelenti, hogy a holland parlamentnek újra kell tárgyalnia a szerződést. Automatikusan nem kell, hogy elutasítsák a megállapodást, de a kormány korábban ígéretet tett arra, hogy magasabb részvétel esetén figyelembe veszik a népakaratot.

Jól jön az eredmény a brit euroszkeptikusoknak is alig két és fél hónappal az ő EU-tagságukról döntő népszavazás előtt. A holland és a brit szélsőjobboldal vezetői is arról beszéltek már a voksolás előtt, hogy a mostani eredmény üzenet értékű lesz a brit szavazóknak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.