BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cameron húzná az időt: akár őszig halaszthatják az EU-kilépés bejelentését

Őszig el sem kezdenék az EU-kilépés hivatalos folyamatát, most már mindent megtennének, csak hogy mégse kelljen gyorsan elhagyni az uniót.

A brit kormány egyelőre nem aktiválja Lisszaboni Szerződésnek az EU-tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét - mondta a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki a brit EU-tagságról múlt csütörtökön rendezett népszavazásról és az abból eredő további teendőkről tájékoztatta az alsóház képviselőit, kijelentette: a kilépési folyamatra kidolgozott szerződéses cikkely aktiválása előtt Londonnak ki kell dolgoznia, hogy milyen viszonyrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval, ez a feladat azonban már a következő brit miniszterelnökre és kormányára hárul.

Cameron ezzel gyakorlatilag azt jelentette be, hogy akár őszig is halasztódhat Nagy-Britannia kilépési folyamatának hivatalos kezdete. A kormányfő ugyanis a népszavazás eredményének pénteki ismertetése után közölte, hogy távozik tisztségéből, de nem azonnali hatállyal, hanem a kormányzó Konzervatív Párt éves kongresszusáig. Ezt októberről most szeptemberre hozták előre.

Az EU több vezetője már közölte: nem szeretnék, hogy a britek húzzák az időt, ha ki akarnak lépni, akkor ezt minél hamarabb kéne megtenniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.