BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre nem sietnek a szavazófülkékbe az erdélyiek

Erdély valamennyi megyéjében elmaradt az országos átlagtól a részvétel a vasárnapi önkormányzati választás első három órájában, a magyar többségű székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a voksolók arányát illetően.

Az újonnan beüzemelt választási informatikai rendszer lehetővé teszi a részvételi adatok valós idejű követését. A központi választási bizottság (BEC) azonban közleményt is kiadott a délelőtt 10 óráig leadott szavazatokról, hogy azt össze lehessen vetni a korábbi helyhatósági voksolásokon 10 órakor feljegyzett részvételi adatokkal.

Idén tíz óráig országosan a választásra jogosultak 7,9 százaléka adta le szavazatát, míg 2012-ben a részvétel az első három órában elérte a 9 százalékot.

A legnagyobb szavazási hajlandóságot Románia déli részén, Teleorman, Giurgiu és Olt megyében regisztrálták, ahol a jogosultak több mint 12 százaléka voksolt. A fővárosban a legalacsonyabb a részével: Bukarestben a választók 4,4 százaléka voksolt. Utolsó előtti a sorban Hargita megye 5,6 százalékkal, de Temes, Kolozs és Kovászna megye is a sereghajtók között van 6 százalék alatti jelenléttel.

Az erdélyi megyékben a legutóbbi, 2012-es önkormányzati választáson is átlag alatti volt a részvétel, de Székelyföldön akkor nagyobb arányban mentek el voksolni, mint a Partiumban: délelőtt 10 óráig Hargita és Kovászna megyében is meghaladta a jelenlét a 8 százalékot.

A választások első komolyabb rendellenességét Maros megyéből jelezték, ahol a prefektusi (kormánybiztosi) hivatal a törvényben előírtnál több mint ötvenezerrel kevesebb szavazócédulát rendelt. Az Agerpres hírügynökség szerint Lucian Goga prefektus "tévedése" annak tudható be, hogy a választói névjegyzékben csak 426 ezer név szerepel, míg a megyei választási bizottság 484 ezer voksolásra jogosult személyről tud. Szombaton állítólag további szavazólapokat nyomtattak, amelyeket azonban nem osztottak ki, azokat fegyveresek őrzik egy Maros megyei intézményben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint a Magyar Polgári Párt (MPP)által is támogatott Soós Zoltán marosvásárhelyi független polgármesterjelölt szerint fennáll a gyanú, hogy a hiányzó szavazólapokat csalásra akarják felhasználni, ennek ellensúlyozásaképpen pedig minél magasabb részvételre buzdították a választókat. Az eset miatt a Nemzeti Liberális Párt is a prefektus lemondását követelte.

Romániában helyi idő szerint 21 óráig (közép-európai 20 óráig) várják az urnákhoz a szavazókat, akik településük polgármesterét és helyi tanácsát, valamint megyéjük önkormányzati testületét választják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.