BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furcsa számok miatt kerültek többségbe a brit EU-kilépést pártolók

Hosszú idő után először pártolják többen a britek EU-kilépését, mint ahányan az unióban maradnának - derül ki a Financial Times összesítéséből. A fordulatot jelentő szám mögött egy közvélemény-kutató meglepő felmérése áll.

Tíz nappal a brit EU-tagságról döntő népszavazás előtt többségbe kerültek a kilépést pártolók. Ez derül ki legalábbis a Financial Times összesítéséből - a lap a különböző közvélemény-kutatók felméréseit teszi egymás mellé. A mostani állás szerint 46 százalék szavazna a kilépésre, míg 44 százalék választaná az EU-t. Hosszú idő után ez az első olyan alkalom, amikor a nemet pártolók vannak többségben.

Ennél egy fokkal bonyolultabb azonban a helyzet, ha megnézzük, pontosan milyen közvélemény-kutatási adatokból számolták ki ezeket az adatokat. A számokat durván eltorzítják az ORB adatai - ők a nemmel szavazók 55-45-ös előnyét várják. Minden más cég alig 1-2 százalékpontos különbséget mér, az pedig teljesen változó, hogy az igenek vagy a nemek javára-e. Az ORB korábban is a legfurcsább állásokat mérte: egy hete még 12 százalékpont előnyt mértek az igennek, május 22-én pedig 58-38-as igen-előnyt.

Ha az ő méréseiket kivesszük a listából, teljesen más a kép. Az elmúlt néhány nap felméréseiben például a YouGov 43-42 arányban a nemeket hozta ki elsőnek, az Opinium pedig 44-42-es igen-előnyt mért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.