BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit bukhat az angol és a skót foci a Brexiten

Százával hagyhatják el az angol és a skót bajnokságot a többi EU-országból érkező focisták - ezzel számolt a BBC még a voksolás előtt. Izgalmas tárgyalások jöhetnek, hogyan mentsék meg a két ország fociját.

Legalább négyszáz, Nagy-Britanniában játszó focista kényszerülhet arra, hogy elhagyják a szigetországot, miután a britek kilépnek az EU-ból - így számolt a BBC még a népszavazás előtt. Az uniós szabályok szerint nem lehet különbséget tenni a hazai és a más EU-országokból érkezett játékosok közt, azonban a britek most körön kívül helyezték magukat.

Az angol Labdarúgó-szövetség részéről logikus volna ezek után az igény, hogy engedjék az európai focistákat továbbra is az országba. Más kérdés, hogy nehezen elképzelhető egy olyan megoldás, ami mellett a focistákra más munkavállalási szabályok vonatkozhatnak, mint a többi szakma dolgozóira.

A négyszáznál is több focista közül, akik elveszthetik a jogukat, hogy Nagy-Britanniában vállaljanak munkát, több mint százan játszanak a Premier League-ben. Az Aston Villa, a Newcastle és a Watford az előző bajnokságbeli keretének 11 tagját elvesztheti, a másodosztályú Charlton Athletic pedig 13 játékosától búcsúzhatna el. A két legmagasabb angol, valamint a skót első osztályban összesen 332 érintett játékos volt a 2015/16-os szezonban.

Igaz, ugyanennek megtalálhatjuk a pozitív oldalát is: ennyivel több angol játékos kaphat lehetőséget, hogy a saját országa bajnokságának elitjében játsszon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.