BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkeseríthetik a brit kormány életét, ha nem hagyják el gyorsan az EU-t

Londoni stratégiai elemzők várakozása szerint a brit kormány a jövő év elején aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői tanulmányukban azt valószínűsítették, hogy a Downing Street januárban vagy februárban hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot az 50. cikkely aktiválásával.

A nyáron a brit sajtóban szinte folyamatosan láttak napvilágot olyan jelentések, amelyek szerint Theresa May brit miniszterelnök a jövő tavasszal esedékes francia elnökválasztás és a jövő őszi német parlamenti választások miatt halogathatja a kilépési tárgyalások elkezdését, az Eurasia londoni elemzői szerint azonban ilyen hosszadalmas késleltetés valószínűtlen. A ház szerint ennek egyik oka az, hogy a többi EU-tagállam vezetőinek türelme hamar elfogyhat, ha azt tapasztalják, hogy May egyre csak halogatja az 50. cikkely aktiválását. Az EU vezetői már azt is engedménynek tekintik, hogy ennyi időt engedtek Theresa Maynek a kilépési tárgyalások előkészületeire.

Bár nem tudják rákényszeríteni Londont az 50. cikkely aktiválására, fenyegetőzhetnek azonban azzal, hogy "megkeserítik a brit kormány életét", ha az érdemi tárgyalások végre elkezdődnek, és ezzel Theresa May is tisztában van - áll az Eurasia elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.