BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságban a sportolókat se fizetik

Brutális kamatemeléssel próbálja megvédeni a tugrikot a mongol jegybank:  15 százalékra emelték az alapkamatot, amelyet májusban csökkentettek 10,5 százalékra. A mongol pénz augusztusban a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze volt a Bloomberg adatai szerint: 8 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az árfolyam a kamatemelés hírére átmenetileg visszafordult, utána azonban ismét esés jött, egy dollárért 2268 tugrikot kellett adni.

Az egy időben a piaci kedvenc feltörekvők közé emelkedő Mongóliát a nyersanyagárak esése, a bányászat válsága mellett érzékenyen érinti fő partnerei, azaz Kína és Oroszország lassulása. Ez meglátszik a fizetési mérlegen és az adósságon is: a Moody'' becslése szerint a vállalatok és az állam külső adóssága együtt már a GDP 183 százalékára rúg.

A júniusban megválasztott kormány már bejelentett egy szigorítási tervet, miután a pénzügyminiszter kénytelen volt elismerni: nem biztos, hogy ki tudják fizetni a közalkalmazottak béreit. A válság jele, hogy a sportrajongó ország miniszterelnöke, Jargaltugla Erdenebat a héten közölte: a kormány mintegy 1,7 milliárd tugrikkal (980 ezer dollár) tartozik már annak a több mint kétezer sportolónak, akiknek élethosszig szóló juttatás jár. Ennek havi összege 500 ezer–4 millió tugrik között mozog (a maximumot az olimpiai aranyérmesek kapják), az átlagkereset a Reuters szerint 870 ezer tugrik körül van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.