BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekültválság: gyorsan kérik a törökök a pénzt az EU-tól

A hónap végéig több mint egymilliárd eurót kaphat Törökország a menekülthelyzet kezelésére.

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a Törökországban élő mintegy hárommillió szíriai menekült ellátásához ígért humanitárius segély folyósítását - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón.

A tájékoztatót közösen tartotta Ömer Celik török EU-ügyi miniszterrel, Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Johannes Hahn uniós bővítési biztossal. Mogherini és Hahn a legmagasabb szintű uniós vezető, aki a júliusi 15-i katonai puccskísérlet óta Törökországba látogatott. Hahn azt ígérte, hogy az Európai Unió a hónap végéig összesen több mint egymilliárd eurót fizet majd ki Törökországnak.

Az Európai Unió és tagállamai tavaly novemberben, majd idén márciusban 3-3 milliárd eurót ígértek arra a célra, hogy javítsák a többnyire Szíriából Törökországba menekült csaknem hárommillió ember életkörülményeit. Az unió cserébe a menekültáradat megfékezését várja Ankarától.

Cavusoglu a török állampolgárok schengeni vízumliberalizációjának ügyében azt javasolta az uniónak, hogy mindkét fél fogadjon el egy konkrét menetrendet. Kiemelte: Ankara "alternatív ajánlatokkal" állt elő, amelyek révén felül tudnak kerekedni a vitás kérdéseken. Hahn szerint is lehet megoldást találni Törökország schengeni vízumliberalizációjának vitás kérdéseire, de ez Ankarán múlik.

Hahn arról is beszélt, hogy Törökország az unió tagjelöltje, és az marad, ami szigorú követelményekhez kötött. Hangsúlyozta: Ankarának ennek megfelelő magatartást kell tanúsítania.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.