BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentett bírság: kartelleztek és nem tagadták le az ingatlanközvetítők

Éveken át kartellezett, azaz összehangolta árpolitikáját a Duna House és az Otthon Centrum. A piacvezető ingatlanközvetítők bizalmas üzleti információkat osztottak meg egymással, és korlátozták franchise partnereik mozgásterét, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió 680 ezer forint bírságot szabott ki rájuk. Az összeg eredetileg 30 százalékkal magasabb volt, de a társaságok elismerték a jogsértés elkövetését, gyorsítva és egyszerűsítve ezzel az eljárást. Erre tekintettel - az új versenytörvénnyel összhangban - a GVH mérsékelte a bírságot, amelynek alapösszegének megállapításakor a franchise-rendszerek működtetéséből származó díjak időarányos nettó összegét vette figyelembe.

Mint arról a versenyhivatal beszámolt, a vizsgálat feltárta, hogy a két inghatlanközvevítő hálózat 2013 áprilisa és 2014 júniusa között folytatott egyeztetéseket a kizárólagos megbízásállományok megosztásáról, az együttműködéssel érintett területeken érvényesített százalékos és fix összegű megbízási díjak mértékéről azzal a céllal, hogy növeljék a két hálózat bevételeit, és erősítsék piaci pozícióikat. Mindezek mellett a keresztértékesítéskor felmerülő, a vevőoldali értékesítőt megillető jutalék minimum százalékát és összegét, valamint az adható kedvezmény mértékét is meghatározták egymás között. Elismerték azt is, hogy úgynevezett érzékeny üzleti információkat osztottak meg egymással az értékesítés folyamatáról, és a megbízásállományukban szereplő ingatlanokkal kapcsolatos adatokról.

Több mint tíz éven át, 2003-2004-től a Duna House és az Otthon Centrum cégei saját franchise partnereiket is korlátozták, tiltották például a szabad árképzést, és területileg korlátozták a megbízások felvételét. Az új versenytörvény december közepétől lehetővé teszi, hogy a versenyhivatallal együttműködő kartellező cégek bíráságnak összegét 10-50 százalékkal mérsékeljék, sőt, egyes esetekben, a titkos kartellek feltárását és megszüntetését segítő cégeknek a pénzbeli szankció teljes elengedését is, ha a feltárt jogsértéssel jelentősen hozzájárulnak az együttműködők a közérdek védelméhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.