BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul kezdődött a hét a cigarettacsempészeknek

Három nap alatt három fogása is volt a pénzügyőröknek: egy ukrán rendszámú autóban ezer doboz cigarettát találtak, egy szerb trélerben viszont ennek dupláját foglalták le a NAV munkatársai. Borsod megyében házhoz vitték a csempészárut.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala megyei Adó- és Vámigazgatósága pénzügyőrei 1140 doboz adózatlan cigarettát találtak szerdán egy ukrán autóban az M70-es autóúton. Az ügyben költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás, a várható jövedéki bírság összege megközelíti az 1,4 millió forintot. A NAV pénzügyőrei az M70-es autóúton ellenőriztek egy ukrán rendszámú gépjárművet.

A jármű átvizsgálásakor utastér tetején kialakított rejtekhelyen Marlboro Gold márkájú magyar adójegy nélküli cigarettára bukkantak. Az ukrán gépkocsi utasai a jövedéki termékek eredetét semmilyen módon nem tudták igazolni. A pénzügyőrök az 1140 doboz adózatlan cigarettát, valamint a csempészetére használt járművet lefoglalták, és költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A várható jövedéki bírság összege mintegy 1,4 millió forint.

Kedden a NAV pénzügyőrei 2466 doboz adózatlan cigarettát találtak egy szerb járműszállító trélerben Röszkén. A dohányterméket lefoglalták, a sofőr ellen büntető feljelentést tettek. A pénzügyőrök egy szerb rendszámú autószállító trélert vontató személygépjárművet ellenőriztek Röszkén. Az autót vezető szerb férfi, valamint utasa elmondták, hogy bejelenteni való árut nem visznek magukkal. A NAV munkatársai a nyilatkozatot elfogadták, azonban a járművet félreállították, hogy tüzetesen is megvizsgálhassák.

Rövid szerelés után kiderült, hogy a trélert házilag átalakították. A pénzügyőrök a rejtekhelyről összesen 2466 doboz különböző márkájú – Marlboro, Winston, Karelia, Vouge, Sobranie – adózatlan cigarettát pakoltak ki. A NAV a 3,5 millió forint értékű cigarettaszállítmányt, valamint az átalakított trélert lefoglalta.  A szerb sofőr ellen a pénzügyi nyomozók költségvetési csalás miatt büntetőeljárást indítottak. A járművet vezető férfi megközelítőleg 7 millió forint vámigazgatási bírságot kapott.

Hétfőn házaló csempészek csuklóján kattant a bilincs: háznál árulta ugyanis a csempészcigarettát és vágott dohányt az a két férfi, akiket a NAV pénzügyi nyomozói füleltek le Mezőcsáton. Több mint négy millió forintnyi dohányárut foglaltak le.

A NAV munkatársai a Borsod megyei rendőrökkel ütöttek rajta két középkorú férfin, akik egy mezőcsáti háznál árultak csempészcigarettát és vágott dohányt. Az egyik munkanélküliként nyilvántartott férfinél százhuszonötezer forintot, és egy füzetet találtak, amelyben tételesen vezette az eladásokat. A NAV pénzügyi nyomozói lefoglaltak több mint 3000 doboz különféle külföldi cigarettát és 45 kilogramm vágott dohányt. A férfiakat orgazdaság bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A bűncselekmény elkövetése miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Emellett a jövedéki bírság kiszabására is számíthatnak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.