BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fizetés a legfontosabb a pályakezdőknek

A munkaadók szerint a cég hírneve, a diákok szerint viszont a versenyképes fizetés a legvonzóbb tényező az ideális munkahely kiválasztásakor. Érdekes, hogy a szakterület ismeretének fontosságára is a diákok helyeznek nagyobb hangsúlyt.

A vállalatok saját bevallásuk szerint a lelkes hozzáállást díjazzák leginkább a pályakezdők felvételekor, a diákok pedig azt mondták, úgy vélik, a kiválasztásnál a nyelvtudás a legmeghatározóbb tényező – ez derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (Metu) legfrissebb felméréséből. A munkaadók 41 százaléka jelölte meg a felvételi döntés három leglényegesebb tényezője között a konkrét szakterület ismeretét, ez a diákok 60 százaléka szerint a cégek legfontosabb elvárásai között szerepel. A Metu kutatása szerint egy dologban nagy az egyetértés a munkaadók és a hallgatók között, mégpedig abban, hogy az egyetemi évek alatt szerzett szakmai tapasztalat komoly előnyt jelent a pályakezdő munkavállalók számára.

Az egyetem a saját állásbörzéjén 20 céget és több mint 250 aktív hallgatót vont be a kutatásába, mely során az első munkahellyel kapcsolatos várakozásokat, valamint az igények és elvárások különbségeit vizsgálták. A hallgatók nagy többsége – 73 százaléka – szerint egy állásinterjún a legmeghatározóbb a magabiztos fellépés. A diákok kétszer olyan fontosnak tartják a megjelenést, mint a munkaadók. A cég és az adott iparág ismerete egyik fél szerint sem szerepel a leglényegesebb tényezők között. A munkaadók 82 százaléka a nyitott hozzáállást díjazza a legjobban, míg ez a diákok 42 százaléka szerint kevésbé fontos a cégek számára. A tájékozottság a vállalatok szerint döntő tényező, míg a diákok csupán 40 százaléka szerint lehetnek fontosak az általános ismeretek az első állásinterjún.

A kutatásból az is kiderül, hogy a hallgatók 80 százaléka a versenyképes fizetés alapján választ céget, a rugalmas időbeosztás a pályakezdők felének fontos, és a kreatív munkavégzést is minden második diák jelölte meg a prioritások között. A cégek ezzel szemben úgy vélik, a pályakezdők számára a legfontosabb tényező a cég hírneve és elismertsége – ezt náluk a válaszadók 82 százaléka említette meg –, míg a versenyképes fizetés és a rugalmas időbeosztás holtversenyben a második helyen áll, 45 százalékos említési arány mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.