BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz vezetővel áll fel az ENSZ terrorellenes központja

Vlagyimir Voronkov személyében orosz diplomatát nevezett ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet újonnan létrehozott terrorellenes központjának vezetőjévé.

A terrorellenes központot António Guterres javaslatára hozta létre az ENSZ, s a közgyűlés június 15-én szavazta meg. Az új központ feladata az lesz, hogy egyeztesse és összefogja a világszervezet különböző ügynökségeinél és részlegeiben, egymástól függetlenül terrorelhárítással foglalkozó tevékenységeket.

„Az a gondunk, hogy 38 részlegnél foglalkoznak terrorelhárítással és ezt koordinálni kell. Logikus tehát, hogy egyetlen iroda és egyetlen felelős személy kezében összpontosuljon a munka” – jelentette ki Guterres a Voronkovot bemutató sajtókonferencián az ENSZ New York-i székházában.

Az orosz diplomata korábban bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél dolgozott. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy kinevezése Oroszország ENSZ-beli pozícióinak erősödését is jelenti. Vlagyimir Voronkov az ENSZ-főtitkár helyetteseként dolgozik majd. Szerdán egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely üdvözli, hogy afrikai haderőt telepítenek a Szahel-övezetben lévő dzsihadisták elleni harcra. Az afrikai katonák vezénylése Washington és Párizs közösen kidolgozott tervezete volt. A határozat elfogadása mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az afrikai katonák ENSZ-felhatalmazást is kapnak terrorellenes küzdelmükhöz.

A Szahel-övezetbe küldendő kontingensben Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger katonái vesznek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.