BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU megfigyelői szerint tiszta volt a kenyai választás

Nem tapasztalt „központi vagy helyi szintű manipulációt” a kenyai választási folyamatban az Európai Unió által delegált megfigyelői misszió – közölte csütörtökön a delegáció vezetője.

Marietje Schaake nyugalomra intette a kenyai választókat, a türelmüket kérte, és arra figyelmeztetett, hogy egy választás eredménye soha nem lehet élet-halál kérdése. Hozzátette: a szavazatok összesítésekor komoly figyelmet kell szentelni azoknak az ellenzéki állításoknak a kivizsgálására, amelyek szerint hackertámadás érte a választási bizottság számítógépes rendszerét.

Eközben a Nemzetközösség megfigyelői missziójának vezetője is úgy nyilatkozott, hogy tapasztalataik szerint a szavazás és a voksok összeszámlálása „hitelesnek és transzparensnek” látszik. John Mahama azonban hozzátette: delegációjának nincs hatásköre arra, hogy kivizsgálja a hackertámadásra vonatkozó vádakat.

Egy nő voksol a kenyai főváros, Nairobi egyik szavazóhelyiségében 2017. augusztus 8-án, a kenyai államfő- és parlamenti választások napján
Forrás: MTI

A központi választási hatóság közlése szerint a voksok 97,5 százalékának összesítése alapján Uhuru Kenyatta, a hivatalban levő elnök vezet nagy előnnyel ellenzéki kihívója, Raila Odinga előtt. A bizottság bejelentette, hogy vizsgálja az ellenzéki jelölt kifogásait, és egyelőre nem tudni, hogy a hivatalos végeredményt mikor teszik közzé.

A választók alapvetően nyugodtan várják a keddi választások eredményeit, bár szerdán voltak erőszakos összecsapások a Kenyatta győzelmét vitatók tüntetők és a rendőrök között az ellenzék fellegvárának számító Kisumuban. Nairobiban is dühödt tüntetők vonultak az utcákra, egy csoportjuk bozótvágó késekkel támadt a rendőrökre, akik később éles lőszert is bevetettek, legalább két tüntető halálát okozva.

https://www.vg.hu/kozelet/kenyai-valasztasok-csalas-gyanuja-es-utcai-harcok-kereszttuzeben-570627/

Ralia Odinga 2007-ben is azt állította, hogy csalás történt a zavaros körülmények között lebonyolított választásokon, és az ezt követő erőszakos összecsapásokban közel 1200 ember halt meg. Odinga négy éve, 2013-ban is alulmaradt az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

Az idei választásokon a több ezer helyi megfigyelőn túl mintegy 400 nemzetközi megfigyelő vett részt az Európai Uniótól, az Afrikai Uniótól, a Nemzetközösségtől és a Carter Központtól, ez utóbbi misszióját John Kerry volt amerikai külügyminiszter vezeti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.