BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lefőzhetetlenek az olaszok

Tavaly az Európai Unióban Olaszország gyártotta a legtöbb fagylaltot, 595 millió litert, ami a teljes uniós termelés 19 százaléka.

Fogyasztás és gyártás terén is Olaszország bizonyult Európa fagylaltnagyhatalmának 2016-ban. Szinte csak kis- és családi vállalkozásokból álló piaca alapvetően helyi ellátásra rendezkedett be, az export terén csupán az ötödik helyen végzett uniós viszonylatban.

Forrás: AFP

Tavaly az Európai Unióban Olaszország gyártotta a legtöbb fagylaltot, 595 millió litert, ami a teljes uniós termelés 19 százaléka – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból. A Bloomberg számításai szerint ez a mennyiség nagyjából 6,8 milliárd gombócra elegendő. A híres gelato Olaszország egyik vonzerejének számít, nemcsak mennyiségben, de minőségben is a legjobbak közé tartozik. Bár javarészt kis családi vállalkozások értékesítik Itáliában a fagylaltot, a Confcommercio augusztusi jelentése szerint az ágazat évi 1,4 milliárd eurós üzlet az olaszoknak, és mintegy 69 ezer embernek ad munkát. (Összehasonlításképp: a Nielsen adatai szerint az éves magyar fogyasztás 65 millió euró.) Több mint 19 ezer fagylaltozó található szerte Itáliában, és évről évre nyílnak újak, Milánóban például tavaly 4,5 százalékkal nőtt a számuk. A kisvállalkozások azonban alapvetően helyi fogyasztásra termelnek, ami meg is látszik Olaszország fagylaltexportján, kivitel szempontjából ugyanis csak az ötödik helyen végzett az uniós országok között. A legtöbb fagylaltot exportáló uniós állam Németország, Franciaország és Belgium volt az előző évben.

Az EU második legnagyobb fagylaltgyártója Németország volt 515 millió literrel, ez az összvolumen 16 százalékának felel meg. Két százalékkal kevesebb a piacrészük a franciáknak, akik 454 millió literrel a harmadik helyre futottak be. A rangsor utolsó helyére Ausztria került, ahol mindössze 2 millió liter fagylaltot főztek 2016-ban.

Fagylaltfogyasztás tekintetében nem meglepő módon ismét az olaszok végeztek az élen európai viszonylatban, évi száz gombóc jut egy főre, ha a fogyasztást felosztjuk az ország teljes lakosságára. A második legtöbb fagylaltot fogyasztó ország Németország, a harmadik pedig az Egyesült Királyság lett.

A globális hadszíntéren már nem állnak annyira jól az olaszok. A világon a legtöbb fagylalt és jégkrém tavaly Kínában fogyott (4,3 milliárd liter), míg az Egyesült Államokban 2,7 milliárd litert, Japánban pedig 756 millió litert értékesítettek ebből az édességből. A Mintel piackutató múlt hónapban publikált jelentéséből kiderül, hogy a világ legdinamikusabban növekvő fagylaltpiaca 2016-ban India, Indonézia és Vietnam volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.