BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnap kiderül, megvalósulhatnak-e Macron ígéretei

Részleges szenátusi választást tartanak vasárnap Franciaországban, amely az első választási teszt Emmanuel Macron számára. Az államfő pártja számára várhatóan nem túl kedvező eredmény a kormányzásra nem lesz hatással, de megnehezítheti a tavaszi elnökválasztási kampányban ígért alkotmánymódosítások megvalósítását.

A parlament jelenleg jobboldali többségű felsőháza 348 tagjának mintegy felét, 171 szenátort választják meg hat évre, 1971 jelölt közül, ami rekordnak számít. A szenátus a területi közösségek képviseletét biztosítja, tagjait közvetett és bonyolult módon választja egy elektori testület, amely a mintegy 162 ezer önkormányzati képviselőből áll.

Miután a legutóbbi, 2014 márciusi önkormányzati választást a jobboldal nyerte meg, és az elmúlt négy hónapban jelentősen csökkent az államfő népszerűsége, várható, hogy a többségében jobboldali helyi képviseletek a szenátusban továbbra is a jobbközép Köztársaságiakat juttatják többséghez.

Emmanuel Macron zuhanásszerű népszerűségvesztését követően Christophe Castaner kormányszóvivő augusztus végén elismerte, hogy a kormány nem számít arra, hogy a nemzetgyűléshez hasonlóan tarolni fognak a szenátusban. Ez azért sem lehetséges, mert a köztársasági elnök 2016 tavaszán alakult pártja, a Köztársaság endületben (LREM) jelenleg egyetlen önkormányzati képviselővel sem rendelkezik.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a választói bázis nem LREM-támogató. Nem a franciák szavaznak, hanem azok az emberek, akiket a letűnt idők referenciái alapján választottak meg” – mondta.

Az önkormányzati testületek azért is neheztelnek az államfőre és pártjára, mert a franciák nyolcvan százaléka számára eltörölték az úgynevezett lakhatási adót, amelynek összegét a települések határozták meg és amelynek teljes bevétele az önkormányzatokat illette. A kormány ezenkívül csökkentette az önkormányzatok állami támogatását, és jövőre a jelenleg több mint 300 ezerről 200 ezerre mérsékli az államilag támogatott munkahelyek számát.

Mindennek következtében a nemzetgyűléssel ellentétben, ahol az LREM abszolút többséggel rendelkezik, Emmanuel Macron várhatóan nem tudja ellenőrzése alá vonni a felsőházat, és azt továbbra is a hagyományos jobb- és baloldali erőviszony fogja meghatározni.

Az LREM-nek jelenleg alig 29 szenátora van, többségében olyan, a korábban kormányzó szocialisták színeiben megválasztott politikusok, akik a májusi elnökválasztás után csatlakoztak Macron pártjához. Francois Patriat, az LREM szenátusi frakcióvezetője szerint az a cél, hogy a csoport legalább ötven fősre növekedjen a szenátusi választásokon.

A jobbközép Köztársaságiak jelenleg 143 hellyel rendelkeznek a szenátusban, és csak 37 százalékuk körzetében tartanak most választást, tehát biztos, hogy a jobboldal 89 helyet megőriz és a legerősebb csoport lesz, de a Macront támogató jobboldali szenátorok külön frakciót alakítanak majd.

A 86 szocialista szenátor körzete közül 46-ban lesz tisztújítás, a 18 tagú kommunista csoportnak pedig 16 körzetében választanak új szenátort.

Az eredmény fontos jelzés lehet Emmanuel Macron számára, miután tükrözni fogja az elmúlt hónapokban megváltozott közhangulatot, de a gyakorlatban csak korlátozott hatással lesz a kormányzásra. A törvényhozásban az utolsó szót ugyanis a nemzetgyűlési képviselők mondják ki abban az esetben, ha a két háznak eltérő a véleménye egy törvényjavaslatról. Az alsóházban pedig az LREM van elsöprő többségben. A szenátus azonban lassíthatja a jobboldalnak nem tetsző javaslatok parlamenti elfogadását.

Az alkotmánymódosításokhoz viszont elengedhetetlen a szenátus jóváhagyása. Emmanuel Macron 2018 nyaráig jelentős intézményi reformokat (a képviselők számának csökkentését, a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság megszüntetését) is ígér, amelyeket csak alkotmánymódosítással tud megvalósítani.

Az államfőnek ezért elsősorban az a célja, hogy pártja az alkotmánymódosításhoz szükséges többséget megszerezze, ami a parlament két háza tagjai háromötödének felel meg. Azaz a nemzetgyűlés és a szenátus 925 tagjától legalább 555 voksra van szüksége a köztársasági elnöknek ahhoz, hogy az alkotmányt módosítani tudja.

Az LREM a nemzetgyűlésben 313 képviselővel rendelkezik, de a centrista Modem és a jobboldal egy része is támogatja az elnöki programot, így Macron mintegy 400 szavazatot tudhat magáénak. Ehhez további megközelítőleg 160 szenátori támogatásra lenne szükség az alkotmánymódosításokhoz, amelyeket a centristáktól, illetve az elnöki programot támogató bal- és jobboldali szenátoroktól remél megszerezni a köztársasági elnök. Kellő számú szavazat hiányában a népszavazás lehet a másik megoldás az államfő számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.