BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump már a szövetségeseit is fenyegeti

Szöuli források szerint Észak-Korea újabb rakétakísérletre készül, ami tovább növeli majd a feszültséget a térségben, és tovább fokozza a nyomást Kínára, hogy fékezze meg végre a szövetségesét.

A tőzsdéken hétfőn ismét kisebb pánik tört ki a hírre, hogy Észak-Korea vasárnap újabb nukleáris kísérletet hajtott végre. Szakértők a robbanás ereje alapján úgy vélik, hogy Kim Dzsongun rezsimje valóban kifejlesztett hidrogénbombát, vagy legalábbis igen közel jár ehhez. A detonáció 6,3-es földrengést okozott, a szerkezet valószínűleg 120 kilotonnás bomba lehetett – összehasonlításképpen a Hirosimára ledobott bomba 15, a Nagaszakit elpusztító 20 kilotonnás volt.

Forrás: AFP

Észak-Korea gyakorlatilag nukleáris hatalommá vált. Ez nem egyszerűen megváltoztatja a játékszabályokat, hanem azt jelenti, hogy a játéknak vége

– mondta a Reutersnek Kune Y. Suh, a Szöuli Nemzeti Egyetem atomenergetika-professzora.

Észak-Korea azt állítja, hogy képes interkontinentális ballisztikus rakétát is felszerelni hidrogénbombával, szöuli források pedig hétfőn figyelmeztettek, hogy a jelek szerint Phenjan hamarosan újabb kísérletekre készül olyan nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok területét.

A vasárnapi robbantás hírére Donald Trump amerikai elnök ismét felkérte a Pentagont, hogy ismertessék a lehetséges katonai opciókat. Az elnök telefonon beszélt Abe Sindzó japán kormányfővel, és a Fehér Ház közleménye szerint megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, „felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát”.

Trump emellett megfenyegette azokat az államokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat ápolnak Észak-Koreával. Az elnök a Twitteren azt írta:

fontolgatja a kereskedelmi együttműködés megszakítását az érintettekkel, a MarketWatch elemzője szerint azonban csak blöfföl.

Egy ilyen lépés ugyanis óriási kárt okozna az Egyesült Államoknak és a világgazdaságnak is – méghozzá Kína miatt.

Észak-Korea gazdasága viszonylag kicsi – a 119. a világon az MIT statisztikája szerint, 2015-ben az exportja mindössze 2,83 milliárd dollárt tett ki, az importja pedig 3,47 milliárdot. Ezt azóta tovább zsugorították az ENSZ-szankciók, a legutóbbi, augusztus elején elfogadott büntetőintézkedések becslések szerint kivitelének a harmadától fosztják meg az országot. Kína Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, a forgalom mintegy 85 százalékát Pekinggel bonyolítják le. Kína azonban az Egyesült Államoknak is az első számú kereskedelmi partnere: 2016-ban az amerikai import 462,6, az export 115,6 milliárd dollár értékű volt. A számokból világos, hogy a kereskedelem megszakítása Pekinggel hatalmas csapást jelentene az amerikai gazdaságra, és rohamos áremelkedéshez vezetne az Egyesült Államokban.

Trump fenyegetése azonban nemcsak Kínát érintené, hanem egy sor más fontos országot is. Például Indiát, amely évi egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolít Észak-Koreával – és 64 milliárdosat az Egyesült Államokkal. Pakisztán, Oroszország, Thaiföld és a Fülöp-szigetek szintén évi több tízmillió dollárnyi üzletet köt Phenjannal, és bár csekélyebb értékben, de kereskedik Észak-Koreával Franciaország, Mexikó, Brazília és Chile is. Márpedig az elemzők szerint mindezekkel az országokkal lehetetlen megszakítani a kapcsolatot, mert az már katasztrofális hatással lenne a gazdaságra, és globális recessziót indítana el.

Donald Trump külön kiemelte az Egyesült Államok egyik legfontosabb térségbeli szövetségesét, Dél-Koreát, amiért szerinte az le akarja kenyerezni északi szomszédját. A The Wall Street Journal értesülése szerint az amerikai kormányzat azt fontolgatja, hogy visszalép a Szöullal kötött, öt évre szóló szabadkereskedelmi egyezménytől. A két ország kereskedelmi forgalma mintegy 115 milliárd dollárt tesz ki évente.

Valószínűbb, hogy az Egyesült Államok csak nyomást fog gyakorolni annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség újabb szankciókkal sújtsa Észak-Koreát. Kína és Oroszország szerint azonban a büntetőintézkedések önmagukban nem jelentenek megoldást, szükség van a tárgyalásokra és arra is, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea felfüggessze a hadgyakorlatokat. Svájc hétfőn felajánlotta, hogy kész közvetíteni a konfliktusban, többek között helyszínt biztosítani miniszteri szintű tárgyalásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.