BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdogan kamatcsökkentést követel

Bár az infláció a gazdaság egyik legnagyobb problémája, a török jegybank ragaszkodik a szigorú monetáris politikához, amit Erdogan hibás döntésnek lát.

A magas, 8 százalékon álló alapkamatot okolja az egyre súlyosbodó inflációért Recep Tayyip Erdogan török elnök – írja a Reuters. Éves viszonylatban a fogyasztói árak 11,20 százalékkal nőttek szeptemberben, a volatilisan mozgó élelmiszer- és energiaáraktól szűrt maginfláció pedig 10,98 százalékra emelkedett, ami 2004 februárja óta a legmagasabb érték – derül ki a török statisztikai hivatal adataiból. Havi összevetésben 0,65 százalékkal nőttek az árak az augusztusi 0,52 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerárak csökkentek, az oktatás és a közlekedés viszont drágult.

Forrás: AFP

Bár az infláció a gazdaság egyik legnagyobb problémája, a török jegybank ragaszkodik a szigorú monetáris politikához, amit Erdogan hibás döntésnek lát. „A kamatlábak csökkenése sajnos nem olyan mértékű, mint szeretnénk. Ha ezt nem tudjuk orvosolni, sok nehézséggel kell majd szembenéznünk” – jelentette ki az elnök, aki korábban a „kamatok ellenségének” nevezte magát.

A török gazdaság a tavalyi meghiúsult államcsíny utáni mélyrepülésből kievickélve – a kormányzati ösztönző intézkedések segítségével – éves viszonylatban 5,1 százalékos növekedést ért el a második negyedévben. A hitelállomány bővülése nyomán azonban nőtt a fogyasztói kereslet, és emelkedtek az árak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.