BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katart is meghívták az öböl menti csúcsra

Meghívást kapott csütörtökön Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír a Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint egyaránt tagországai között tudó Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanács (GCC) decemberi csúcstalálkozójára dacára annak, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megromlott Katar és az említett országok közötti viszony.

Erről a hivatalos kuvaiti hírügynökség, a Kuna számolt be szerdán. A jelentés szerint a katari emírt kuvaiti hivatali kollégája, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir al-Szabáh emír hívta meg a december 5-én kezdődő kétnapos csúcstalálkozóra. A hírügynökségi beszámolókból egyelőre nem derül ki, hogy ász-Száni elfogadta-e a meghívást.

Kataron és Kuvaiton kívül a GCC tagországai között van Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Omán is.

Az öböl menti válság júniusban pattant ki azután, hogy Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe.

Bahrein ezenkívül három hete kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését a GCC-ben. A szintén GCC-tagállam Omán nem csatlakozott a Katar ellen hirdetett bojkotthoz. Doha mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.