BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utolérhetetlen az aranyváros, San Francisco

A külföldi munkavállalóknak a legjobb lehetőséget az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kínálja. Az HSBC friss, Expat Explorer rangsorában az első öt helyet e két ország nagyvárosai foglalják el.

Virágzó gazdaság, vezető pozíció a technológiai világban – ez San Francisco, és ez az, ami a munkavállalási feltételeket meghatározza az aranyvárosban. A metropolisz magasan vezeti a 27 587 külföldi munkavállaló megkérdezésén alapuló felmérés rangsorát, amelyben az elérhető fizetés mellett figyelembe vették a munka és a magánélet egyensúlyát, valamint a megélhetési költségeket is.

San Francisco a megkérdezettek 57 százaléka szerint fantasztikus munkalehetőségeket biztosít, ami jóval meghaladja a vizsgált váro­sokban jellemző 25 százalékos átlagot. A megélhetési költségek ugyan magasak, de az elérhető jövedelem is az (207 227 dollár, a második a listán), a lakhatási feltételek pedig kimagaslóan kedvezők. A Brexittel összefüggő aggodalmak ellenére Londont továbbra is kedvelik a külföldi munkavállalók, a megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott pozitívan a brit fővárosban rendelkezésre álló feltételekről. A fizetés nem kiugró (az átlag 107 836 dollár, a 26. a listán), de 10 százalékkal magasabb a globális átlagnál. A munkalehetőségek pedig kiválóak, aminek értékét jól mutatja, hogy a megkérdezettek 52 százaléka már második évtizedét tölti Londonban annak ellenére, hogy a megélhetési költségeket igen borsosnak ítéli.

A megélhetési költségek magasak, de kiugróak a jövedelmek, és kedvezők a lakhatási feltételek San Franciscóban
Fotó: Shutterstock

New York a harmadik, a virágzó pénzügyi központ, a Wall Street óriási kihívás a bankároknak és más pénzügyi szakembereknek. Bár a jövedelmek itt sem kiugróan magasak (az átlag 182 240 dollár, a hatodik legjobb), de egyéb feltételekben sokat kínál a város: a megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott például arról, hogy itt aktívabban él, mint otthon, fizikai állapota sokat javult a költözés óta.

Az ír fővárosban, Dublinban a világon a legmagasabb a külföldi munkavállalók aránya (39 százalék), mivel több technológiai óriás (a többi között a Google és a Facebook) is itt alakította ki európai központját. Úgy tűnik, hogy azok, akik ott dolgoznak, jól is érzik magukat: kétharmaduk szerint a munka és a magánélet egyensúlya érdemben javult, amióta a városban élnek. A fizetések azonban nem tartoznak a legmagasabbak közé: a 91 419 dolláros átlagjövedelem jócskán elmarad a 99 903 dolláros globális átlagtól. Az ötös élbolyt Birmingham zárja. A város az utóbbi években sokat fejlődött a brit kormány fővároson kívüli üzleti tevékenységet ösztönző politikájának hatására. Az átlagjövedelem kifejezetten alacsony (átlagosan 61 950 dollár), de a megélhetési költségek is kedvezők (a megkérdezettek 51 százaléka dicsérte ezt), az oda települők többsége pedig ennek ellenére is jobban keres, mint külföldre költözése előtt.

Legjobban fizető helyek

A külföldi munkavállalók Mumbaiban keresnek a legtöbbet. India legnagyobb városában átlagosan évi 217 165 dollárt (több mint 55 millió forint fölötti fizetés) kapnak a nem belföldiek, ez több mint kétszerese az HSBC Expat Explorer felmérése szerinti globális átlagnak. Ezzel az ázsiai metropolisz megelőzi San Franciscót is, ahol külföldiként 207 227 dollár az átlagos fizetése e körnek. Az amerikai aranyvárost Zürich (206 875 dollár), Sanghaj (202 211 dollár), Genf (184 942 dollár), New York (182 240 dollár), Los Angeles (161 126 dollár), Jakarta (152 589 dollár), Hongkong (148 410 dollár) és Párizs (139 602 dollár) követi a top 10-ben. A felmérés szerint 31 városban lehet 100 ezer dollár fölötti fizetéssel számolni, ha valaki külföldiként helyezkedik el. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.