BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-koreai válság: Szöul méltatta a kínai kormányt

Nagyra értékelte Hszi Csin-ping kínai elnök kormányzatának szerepét Észak-Korea tárgyalásokra késztetésében hétfőn a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetője, miután felmerült annak a lehetősége, hogy májusban csúcstalálkozót tart Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

Csung Jui Jong a kínai fővárosban tájékoztatta a két Korea közötti tárgyalásokról Jang Csie-csét, Hszi Csin-ping külpolitikai főtanácsadóját, és még hétfőn találkozik az államfővel is.

„Elnökünk, Mun Dzse In és a (dél-koreai) kormány úgy véli, hogy Hszi Csin-ping elnök és a kínai kormány aktív támogatásával és hozzájárulásával több előrelépés is történt, hogy elérjük a célt: a Koreai-félsziget békéjét és atomfegyver-mentesítését” – mondta Csung a főtanácsadónak.

Donald Trump amerikai elnök (k) és Kim Jong Un észak-koreai vezető (j) képe egy dél-koreai televíziócsatornán
Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Jang Csie-cse válaszul kijelentette, Kína ragaszkodik ahhoz, hogy valamennyi fél „kitartson amellett, hogy a kérdést csak párbeszéd és konzultáció útján lehet megoldani”.

Mindaddig, amíg minden fél ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a kérdést politikai eszközökkel kell megoldani, és kitart emellett az irányvonal mellett, kétségkívül abba az irányba mozdíthatjuk a koreai-félszigeti helyzetet, amelyben a nemzetközi közösség reménykedik

- fejtette ki Jang.

Csung a múlt héten jelentette be, hogy Donald Trump májusig hajlandó találkozni Kim Dzsong Unnal a Koreai-félsziget „végleges atomfegyver-mentesítésének elérése” érdekében. Elmondta továbbá, hogy a phenjani tárgyalásokon Kim Dzsong Un közölte a dél-koreai küldöttekkel, hogy „elkötelezett az atomfegyver-mentesítés iránt”, és ígéretet tett, hogy Észak-Korea „tartózkodik a további kísérleti atomrobbantásoktól és a rakétakísérletektől”.

Csung Jui Jong Pekingből Moszkvába utazik tovább, a dél-koreai hírszerzés főnöke, Szuh Hun pedig Japánba látogat, hogy tájékoztassa az ottani vezetőket az észak-déli tárgyalásokon elért eredményekről.

A több mint 90 százalékban Kínán keresztül bonyolódó észak-koreai külkereskedelem jelentős veszteségeket szenvedett el, amióta Kína betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyre szigorúbb szankcióit, amelyek célja, hogy rákényszerítsék Észak-Koreát a kísérleti atomrobbantások és rakétakísérletek beszüntetésére, valamint az atomfegyver-mentesítésről folyó tárgyalásokon való részvételre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.