BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Theresa May nem győzte meg Brüsszelt

Az Európai Unió és Írország hűvösen fogadta Theresa May Brexittel kapcsolatos beszédét, a font pedig tovább gyengült, mert továbbra sem bíznak abban, hogy márciusra sikerül megállapodni az átmeneti időszakról.

A font az euróhoz és a dollárhoz képest is gyengült pénteken, miután Theresa May brit kormányfő nagyobb rugalmasságot sürgetett az Európai Unió részéről a kilépési tárgyalásokon. A brit fizetőeszköz október óta a legrosszabb hetét zárta az ­euróval szemben, miután szerdán Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója figyelmeztetett: nincs garancia arra, hogy megszületik a brit kilépés utáni átmeneti időszakról szóló megállapodás.

Az előzetes ígéretek szerint May a pénteki beszédben tette volna világossá, hogy a kormánya pontosan mit akar elérni a kilépés után, de sok újdonság nem derült ki.

A brit miniszterelnök megismételte, hogy országa távozik az egységes piacból és a vámunióból, és a Brexit után minden létező szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű együttműködésre törekszik az EU-val, annak egyes szakosított hatóságaiban pedig díjfizető társult tag maradna. A gyógyszeripart, a vegyipart és a repülést nevezte meg érintett ágazatként.

A brit kormányfő először ismerte el: a tárgyalásokon kompromisszumot kell kötni
Forrás: AFP

Valódi újdonságot az jelentett, hogy May most először beismerte: kompromisszumot kell kötni a Brexit-tárgyalásokon, egyik fél sem kaphatja meg pontosan azt, amit akar. Ezzel gyakorlatilag bevallotta, hogy a célkitűzései és a számára elfogadhatatlan feltételek között megoldhatatlan ellentétek feszülnek. Erre jó példa az északír–ír határ kérdése. Egy múlt héten kiszivárgott videofelvétel tanúsága szerint még belügyminiszterként maga May is beismerte, hogy

muszáj lesz valamiféle határellenőrzést kiépíteni, miután Nagy-Britannia kilép az egységes európai piacból és a vámunióból.

Leo Varadkar ír kormányfő a beszédre reagálva úgy vélekedett, hogy Theresa May még mindig nem ismerte fel, hogy ez milyen következményekkel jár. Szerinte Londonnak részletesebb és realista javaslatokkal kell előállnia, ha fenn akarja tartani a nyitott északír–ír határt.

Michel Barnier szerint világosak a May által ismertetett elképzelések, más uniós illetékesek szerint azonban sok sürgető kérdés maradt megválaszolatlanul. „Theresa Maynek túl kell lépnie a homályos vágyak megfogalmazásán” – jelentette ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-koordinátora.

Manfred Weber, Angela Merkel német kancellár egyik legfőbb szövetségese azt mondta, még jobban aggódik May beszéde után. „Nem látom, hogyan juthatunk megegyezésre a Brexitről, ha a brit kormány továbbra is a homokba dugja a fejét” – írta a Twitteren a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

A visszafogott reakciók ellenére a beszéde után a BBC-nek adott interjúban a brit kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül jó megállapodást kötniük az EU-val, és sürgette Brüsszelt, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat ambiciózus, de praktikus javaslatairól a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokat illetően, amelyek reményei szerint a pénzügyi szolgáltatások kulcsfontosságú részét képezik majd.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy a City olyan előírásokat tartson be, amelyeket mások határoznak meg. A pénzügyi cégek viszont attól tartanak, a Brexit után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló, határon átnyúló szolgáltatásokra vonatkozó jogaikat.

Nagy-Britannia Magyarország fontos szövetségese

Magyarország szerint óriási nagy baj az EU szempontjából a britek kilépése, és ez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság nem hallotta meg a britek szavát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután brit kollégájával, Boris Johnsonnal tárgyalt Budapesten. A Brexitről folytatott tárgyalások végén fair megállapodásra van szükség, Magyarország álláspontja szerint a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötni a két fél között. Emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia hazánk 11. legfontosabb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 5 milliárd eurót, több mint 800 brit cég mintegy 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.