BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevenné a jegybankot Erdogan

A szakértő szerint nem Recep Tayyip Erdogan nyilatkozata miatt gyengült a líra, a dollár erősödésére vezethető vissza, hogy a fejlődő piacokon visszaesés tapasztalható. A török elnök hatalma ugyanis a gyakorlatban már most is korlátlan.

Történelmi mélypontra esett a török líra azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök a Bloomberg TV-nek kijelentette: ha győz a júniusi választáson, nagyobb befolyást szeretne a monetáris politikában. Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfólió­me­ned­zsere azonban úgy véli, a líra gyengülése nem feltétlenül Erdogan nyilatkozatának következménye.

Ennél jobban már nem nagyon nyúlhatna bele a monetáris politikába, hiszen ő nevezte ki a mostani jegybankelnököt is

– mondta a szakértő a Világgazdaságnak.

Hangsúlyozta, Erdogan kijelentése egy tipikus politikusi nyilatkozat a kampányidőszakban. Szerinte a dollár erősödésére vezethető vissza, hogy a fejlődő piacokon most mindenhol gyengülés tapasztalható, a líra pedig a többinél sérülékenyebb deviza, amely általában nagyobb amplitúdóval gyengül.

Forrás: AFP

Erdogan szerint azért kell az elnök kezében összpontosulnia a monetáris politikai felelősségnek, mert az emberek őt veszik elő az ilyen kérdésekben is. A jegybank jövőbeni jogkörével kapcsolatban kétértelműen fogalmazott.

A központi bank természetesen független, ez azonban nem azt jelenti, hogy semmibe veheti a végrehajtó hatalom élén álló elnök jelzéseit. Ezek határozzák majd meg a lépéseit, és hiszem, hogy a jövőben ennek kedvező hatása lesz

– mondta.

Erdogan már régóta kritizálja a jegybankot azért, mert nem csökkenti az alapkamatot. Az irányadó ráta 8 százalék, az infláció pedig 10,85 százalék volt áprilisban éves viszonyításban. Az elnök szerint, az alapkamat csökkentésével a fogyasztói árak emelkedését is vissza lehetne szorítani a hitelfelvételi költségek esése révén. Boér Levente ugyanakkor úgy véli, hogy amennyiben a helyzet elmérgesedne, Erdogan kész lenne változtatni eddigi retorikáján. „Ha a fejlődő piacokon a hangulat ennyire rossz marad, a dollár pedig eléri az ötlírás lélektani határt, beavatkoznának, és radikális kamatemeléssel reagálnának, hiszen mindenképpen el szeretnék kerülni a líra összeomlását” – vélekedik a portfólióme­ned­zser.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.