BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helikopterrel itatják a tikkadt svájci teheneket a hőségben

A szárazság és a hőség miatt Svájcban katonai helikopterekkel szállítanak vizet az alpesi lejtőkön legelő szarvasmarháknak.

A hadsereg Super Puma márkájú helikopterei kedden kezdték meg az ivóvíz felvitelét a hegyekbe műanyag konténerekben. Egy külön e célra szolgáló segélyvonalon gazdák tucatjai kértek segítséget a hegyoldalakon legelő teheneik itatásához.

Csak a nyugat-svájci Vaud kantonban nyaranta 40 ezer szarvasmarha legel a magashegyi legelőkön, és egyedenként napi 150 liter ivóvízre is szükségük lehet.

Fotó: AFP/Biosphoto/Jean-Philippe Delobelle

Már korábban is előfordult, hogy helikopterekkel kellett vizet vinni a hegyekre, de ilyen nagy mennyiségben még nem – mondták el gazdák a Reuters hírügynökségnek.

A helyzet aggasztó, mert Svájcot 1921 óta nem látott aszály sújtja.

Nemcsak Svájcban okoz kihívást a tehenek itatása a nagy hőségben. A szomszédos Ausztriában tartálykocsikkal hordják fel a vizet az osztrák gazdák a kiszáradt hegyi legelőkön lévő teheneiknek, hogy gondoskodjanak a jószágok ivóvízellátásáról a térséget jelenleg sújtó hőhullám idején.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.