BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvanmilliárdos kínai fejlesztés Afrikában

Nyolc fő területen tervez afrikai országokkal kooperációra lépni és hatvan milliárd dolláros segély-, beruházási és finanszírozási alapot nyit az elkövetkező három évre Kína – jelentette be hétfőn Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke az afrikai állam- és kormányfők részvételével Pekingben rendezett kínai-afrikai csúcstalálkozón (Focac – Forum on China-Africa Cooperation) a hivatalos kínai Hszinhua hírügynökség beszámolója alapján.

Az együttműködési projektek kiterjednek például az iparfejlesztésre, az összekapcsolt közlekedési infrastruktúrára, a kereskedelmi forgalom fellendítésére, valamint energiatakarékos és környezetvédelmi fejlesztésekre.

A hatvan milliárd dollárból 15 milliárdot segélyekre és kamatmentes hitelnyújtásra szánnak, 20 milliárdból további hiteleket nyújtanak, 10 milliárd dollárt fejlesztési beruházásokra, 5 milliárd dollárnyit az afrikai import finanszírozására különítenek el.

A nem államai kínai vállalatokat is arra ösztönzik, hogy legalább 10 milliárd dollár értékű beruházást valósítsanak meg Afrikában a következő három év alatt.

A tervek szerint ötven mezőgazdasági fejlesztési projektet indít Afrikában Kína, valamint egymilliárd jüan (147 millió dollár) értékben nyújt humanitárius segítséget természeti katasztrófák által sújtott területeknek. Emellett a mezőgazdasági fejlesztésekhez ötszáz magasan képzett szakembert is afrikai országokba küldenek tanácsadónak.

Fotó: AFP

Az ipari együttműködés elősegítése érdekében gazdasági és kereskedelmi kiállításokat és vásárokat rendez majd Kína azért, hogy afrikai beruházásokra ösztönözzön kínai cégeket

– mondta az államfő.

Az összekapcsolt kontinentális infrastrukturális fejlesztésekhez az Afrikai Unióval (AU) együttműködve beruházási, kivitelezési és üzemeltetési kooperációs kapcsolatokat terveznek kialakítani kínai és helyi cégek között.

A kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére Kína növelni fogja a nem nyersanyagipari termékek importját Afrikából – jelentette be a kínai államfő, hozzátéve, hogy emellett támogatja majd az afrikai vállalatok részvételét is a China International Import Expo vásárokon. A legkevésbé fejlett afrikai országok vállalatait pedig mentesítik a részvételi és standbérleti díjak megfizetése alól.

Kína 50 támogatási projektet is indít Afrikában klímavédelmi, tengervédelmi, elsivatagosodás-elleni és a fauna megőrzését szolgáló területeken.

Az afrikai munkaerő teljesítményének növelése érdekében Kína tíz szakmunkásképző központot létesít a kontinensen, gondoskodik ezer magasan képzett szakember szakmai továbbképzéséről, 50 ezer állami ösztöndíjat nyit meg afrikai diákok számára és kétezer afrikai diákot hív meg cserelátogatásra Kínába.

Fotó: AFP

Az egészségügyben ötven gyógyászati és egészségvédelmi projektet indít Afrikában Kína, elsősorban a fertőző betegségek gyógyítása és megelőzése, valamint kórházak üzemeltetése terén. A támogatások az African Center for Disease Control and Prevention kutató központ és a China-Africa Friendship kórházak üzemeltetésére összpontosulnak.

A lakossági kapcsolatok élénkítése érdekében afrikai tanulmányokkal foglalkozó intézetet hoz létre Kína. Ösztönözni fogja emellett az afrikai országok részvételét az Új selyemút kezdeményezés kulturális rendezvényein, a Silk Road International League of Theaters, a Silk Road International Museum Alliance és a Network of Silk Road Art Festivals programokban.

A békés együttműködés fenntartása érdekében Kína pénzalapot létesít az Afrikai Unió országainak támogatására ingyenes katonai segítségnyújtással.

Biztonsági területeken ötven támogatási projektet indít Kína, beleértve az ENSZ békefenntartó misszióiban való részvételt, a terrorizmus elleni harcot és a kalózkodás visszaszorítását.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.