BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem hozták el a békét az amerikaiak

Nem született megállapodás a tálib küldöttség és Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjának háromnapos dohai találkozóján – jelentette be a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid hétfőn.

A médiának elküldött közleményben a kormányellenes tálibok küldöttsége megerősíti és gyümölcsözőnek nevezi a dohai előkészítő tárgyalásokat, azonban tagadja, hogy megállapodás született volna az afgán elnökválasztás elhalasztásával kapcsolatban, amely korábban a tálibok egyik feltétele volt. Tagadja továbbá, hogy a tálibok ragaszkodnának az ideiglenes kormány létrehozásához, noha korábban a tárgyalásokhoz közel álló, meg nem nevezett források azt közölték, hogy a radikális iszlamisták az elnökválasztás elhalasztását és ideiglenes szakértői kormány megalakítását kérték.

Az ideiglenes kormány élére Abdul Szattár Szirat tádzsik származású iszlám tudóst javasolták.

Khalilzad reményét fejezte ki, hogy a felek jövő év áprilisáig megegyezésre jutnak. Hozzátette azt is, hogy a tálibok „tudják, hogy nem győzhetnek”. Kijelentése kisebb diplomáciai vihart kavart a radikálisok közt, akik az arra adott válaszukban siettek kijelenteni, hogy egyebek mellett azért sem hajlandóak kijelölni a békekötés határidejét, mert „minden fronton győzelemre állnak”.

Zalmay Khalilzad
Fotó: AFP

Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ezzel szemben azt mondta egy múlt héten tartott megbeszélésen, hogy Afganisztánban már régóta patthelyzet alakult ki a harcoló felek közt.

Az elmúlt három évben a kabuli kormány ellen lázadó radikálisok valóban megerősítették állásaikat, a kormányerők pedig ma már csupán az ország 56 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, szemben a 2015-ös 72 százalékkal – áll egy novemberben kiadott washingtoni jelentésben.

Néhány elemző túlzott sietséget tulajdonít Khalilzadnak, és attól tart, ez veszélybe sodorhatja a még csak születőben lévő afganisztáni békefolyamatot.

A tálib küldöttség vezetői a múlt héten már másodjára találkoztak az amerikai különmegbízottal egy hónap alatt. Két magas rangú amerikai tisztségviselő megerősítette, hogy a kormányellenes radikálisok 2018 végéig készek újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.