BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína a Huawei vezetőjének szabadon engedését követeli

A Huawei kínai távközlési óriásvállalat Kanadában letartóztatott globális pénzügyi igazgatójának azonnali szabadon bocsátását követelte szombaton a kínai külügyminisztérium. Mindeközben Franciaország és Németország szívesen látja a Huawei berendezéseit.

A pekingi tárca közleményében „rendkívül csúnyának” és észszerűtlennek nevezte az esetet, és arra figyelmeztetett, hogy Kanadának súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedi szabadon Meng Van-csout, aki egyben a Huawei alapítójának a lánya.

A külügyminisztériumba bekérették a kanadai nagykövetet, hogy határozott tiltakozásukat fejezzék ki a Huawei vezetőjének letartóztatása miatt, amely Peking szerint a jog figyelmen kívül hagyásával történt.

Meng Van-csout múlt szombaton tartóztatták le Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, ott több pénzügyi intézmény megkárosítására való összeesküvés címén emelhetnek vádat ellene. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben.

Fotó: AFP

Hírügynökségek már áprilisban felröppentettek híreket arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Huawei, a világ egyik legnagyobb távközlési elektronikus eszközöket gyártó cége ellen, mert feltehetően amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai export- és szankciós törvényeket.

A Huawei egyik szóvivője pénteken úgy nyilatkozott: a vállalat bízik abban, hogy az amerikai és a kanadai igazságszolgáltatás helyes döntést hoz majd. Hozzátette: a Huawei eleget tesz valamennyi exportszabályozási és szankciós előírásnak.

Franciaország és Németország szívesen látja a Huawei berendezéseit

Német és francia illetékesek továbbra is szívesen látják a kínai Huawei mobil távközlési vállalatot országukban azt követően is, hogy több nyugati ország nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva megtiltotta a cég berendezéseinek állami beszerzését. Szívesen látjuk a Huawei beruházásait Franciaországban – jelentette ki Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter pénteken a Párizsban rendezett hatodik magas szintű francia-kínai gazdasági és pénzügyi konferenciát követően.

„A vállalat fontos szerepet játszik országunkban, beruházásokat hajt végre és ezeket a beruházásokat mi szívesen fogadjuk” – fogalmazott, hozzátéve: „amennyiben egyes beruházások a szuverenitást súroló vagy érzékeny technológiákat érintő módon történnek, akkor a kormány feladata határokat szabni”.

A Huawei szerint nem jelentenek biztonsági fenyegetést

A Huawei Technologies (HT) tevékenysége és eszközei nem jelentenek biztonsági fenyegetést – hangoztatta a társaság közleményében, amelyben visszautasította az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosának kijelentéseit.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.