BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százmillió nő nem jut hozzá a fogamzásgátláshoz

Az ENSZ felmérése szerint ötvenegy országban a férjezett vagy kapcsolatban élő nők csupán 57 százalékának van döntési lehetősége a fogamzásgátlás terén.

A világban több mint 200 millió nőnek nincs hozzáférése fogamzásgátlási eszközökhöz – áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán kiadott jelentésében.

Noha a szervezet által 1969-ben mért 24 százalékról 2019-re 58 százalékra emelkedett azoknak a nőknek az aránya, akik modern fogamzásgátló eszközöket használnak, a szüléssel kapcsolatos jogok sok nőnél még mindig súlyosan sérülnek

– olvasható a jelentésben. Az UNFPA közölte azt is, hogy

50 éves működése során a szervezet jelentős eredményeket ért el a nők fogamzásgátláshoz való jogainak kiterjesztésében, de még mindig milliók jogait továbbra is gazdasági és társadalmi akadályok csorbítják.

Fotó: Pixabay

Az UNFPA által vizsgált

51 országban a szervezet felmérése szerint a férjezett vagy kapcsolatban élő nők csupán 57 százalékának van döntési lehetősége a fogamzásgátlás terén.

Jellemzően mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban a legnehezebb helyzetben lévők az alacsonyabb néposztályokból kerülnek ki, megnehezítve ezáltal a gazdasági mobilitást is.

Fogamzásgátló eszközök híján ezek a nők nem tudnak a saját testükről döntéseket hozni, beleértve a terhességet is – emelte ki Natalia Kanem, az UNFPA igazgatója a közleményben, hozzáfűzve, hogy az önrendelkezésnek ez a hiánya a nők életének más területeire – például az oktatásra, a személyes biztonságra és a jövedelemre – is kihat, lehetetlenné téve azt, hogy saját maguk alakítsák a jövőjüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.