BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brit kormány kezdeményezi a parlament szombati ülését

A brit EU-tagság megszűnésének szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcsértekezlet után szeretné összehívni a kabinet a rendkívüli ülést.

A brit kormány kezdeményezi, hogy a londoni alsóház szombaton, a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcsértekezlet után rendkívüli ülést tartson – közölte szerdán a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormány csütörtökön terjeszti be a kezdeményezést.

A brit parlamentarizmus történetében rendkívül ritka a szombati ülésezés. Ilyesmire legutóbb 37 évvel ezelőtt, 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt dél-atlanti Falkland-szigeteket.

A Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint a parlament szombaton 9 és 14 óra között ülésezne. Az indítványról a képviselők csütörtökön szavazhatnak.

Fotó: AFP

Boris Johnson miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának szakpolitikai irányadó testülete, az 1922 Bizottság szerda esti ülésén a Brexit-megállapodás esélyeire utalva úgy fogalmazott: a meghódítandó hegycsúcs már nincs messze, de még mindig felhőkbe burkolózik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.