BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Magyarország a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel. A felek közötti együttműködés erősödhet, a fókusz az energián van.

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar-orosz magas szintű találkozót.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország és Oroszország között nyolc együttműködési megállapodás született Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz tárgyalását követően.

A partnerségek a két ország régiói között,

  • a szociális biztonság,
  • az onkológia,
  • a sport és a testnevelés,
  • a vasúti közlekedés,
  • a magyar Exim és az orosz Eximar,
  • Győr-Moson-Sopron megye és az oroszországi Szamara város,
  • végül a Mol, a Lukoil és a Transznyefty társaságok között indulnak, illetve folytatódnak.
  • A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat kiegyensúlyozása érdekében a magyar kormány további tőkebefektetéseket, beruházásokat szeretne Oroszországban indítani, de ehhez exportképes termékeket is elő kell állítania, amelyek az orosz piac befogad

    – mondta Orbán Viktor az orosz elnökkel folytatott egyeztetés utáni tájékoztatón.

    Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy bár tavaly 30 százalékkal – mintegy hétmilliárd dollárral – nőtt a két ország kereskedelmi forgalma, ezt tovább kell növelni. Mint közölte, az ukrajnai válság kapcsán a magyar államfővel megvitatták, hogy az Ukrajnán keresztüli szállítóvonalaknak zavartalanul kell működniük.

    A Világgazdaság vonatkozó információi szerint ezen a téren a magas szintű orosz vezetők álláspontja (Putyin erről tájékoztathatta is Orbán Viktort), hogy Ukrajnának és Oroszországnak elnöki rendeletben kellene „megállítania az órát”, azaz egy jövő nyári határidőt adnia az érintetteknek az egyébként ez év végén lejáró tranzitmegállapodás meghosszabbítására.

    „Nagyon is ésszerűnek tartok egy ilyen moratóriumot, de a tárgyalófeleknek nagyon szigorú feltételeket kell kapniuk” – reagált az eshetőségre az orosz gázzal kereskedő Centrex Zrt. vezérigazgatója. Szitó János hangsúlyozta: az ukrajnai gázrendszer rendelkezésre áll, a józan ész nem engedheti meg, hogy ne működjön.

    Kiemelt témája lehetett a megbeszéléseknek a magyar-orosz gázimport szerződés meghosszabbítása is, de erről nem hangzott el konkrét bejelentés.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.