BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háttérbe vonulnak az alapítók

Főrészvé­nyesként egyengeti ezentúl az Alphabet és leányvállalata, a Google útját a két alapító: Larry Page és Sergey Brin.

A Google megszületése után huszonegy évvel a két alapító, Larry Page és Sergey Brin némileg váratlanul úgy döntött, hogy visszalép a cég anyavállalata, az Alphabet vezetéséből, azaz Page feláll a vezérigazgatói székből, és Brin sem marad az igazgatótanács elnöke.

Az alapítók lemondása 0,7 százalékos erősödést hozott az árfolyamban, ami tükrözi a befektetők bizalmát a sztármenedzser, a Google-t 2015 augusztusa óta irányító Sundar Pichai iránt.

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Az Alphabetet 2015-ben hozták létre, hogy a Google-ról leválaszthassák a főtevékenységén kívüli területeket, és egy másik gyűjtővállalatba, az Other Betsbe integrálják az olyan – egyébként tőkeigényes fejlesztéseik miatt folyamatosan veszteséget termelő – vállalatokat, mint

  • az önvezető autókat fejlesztő Waymo,
  • a biológiai kutatásokat végző Verily,
  • a Calico biotech cég, a nagyvárosi innovációkkal foglalkozó Sidewalk Labs,
  • valamint a lakott területeken léggömbök segítségével szórványosan létrehozott, internetes hozzáférést fejlesztő Loon.
  • Az Alphabet ernyőként funkcionál a Google és az Other Bets felett.

    Az új struktúra kialakításakor Sundar Pichait nevezték ki a Google vezérigazgatójának, az alapítók pedig az anyavállalat vezetői lettek. Mostantól Pichai a Google vezérigazgatói pozíciójának betöltése mellett az Alphabet első számú vezetője is lesz, a cégelnöki pozíciót pedig megszüntetik. A két alapító azonban nem hagyja magára teljesen a vállalatbirodalmat, igazgatótanácsi tagok maradnak az Alphabetben, ezenkívül Page a 26 százalékos és Brin a 25 százalékos részvénycsomagja révén továbbra is tudja kontrollálni a vállalatbirodalmat.

    A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.