BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU nem hagyna ki senkit a mobil távközlési fejlesztésekből 

Thierry Breton uniós biztos szerint a hálózatfejlesztésre vonatkozó irányelvek az EU biztonsági érdekei mellett szólnak, nem pedig a vállalatok ellen.

Az Európai Uniónak nem áll szándékában eleve kizárni egyetlen vállalatot sem az ötödik generációs mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből, még a kínai Huawei kitiltását szorgalmazó washingtoni nyomás ellenére sem – jelentette ki kedden Thierry Breton uniós belső piaci biztos.

Thierry Breton európai parlamenti tájékoztatása szerint a Bizottság a szigorú felügyeletet minden esetben előnyben részesíti bármilyen átfogó tilalom elrendelésével szemben.

Nem diszkriminációról, hanem a szabályok lefektetéséről van szó. Szigorú, de teljesíthető szabályokat szabunk meg. Természetesen szívesen látunk Európában minden szabálykövető vállalatot

- fogalmazott. „A hálózatfejlesztésre vonatkozó irányelvek nem valamely vállalat ellen, hanem az EU biztonsági érdekei mellett szólnak.”

Fotó: GEORGE FREY / AFP

A döntés a Huawei kizárásáról vagy részvételének engedélyezéséről az ötödik generációs mobil hálózati rendszerek kiépítésében a tagállamok döntési hatáskörében marad.

Brüsszel „középutas” irányelve lehetővé teszi majd a tagállamok számára, hogy ellenálljanak Washington nyomásának.

Az Egyesült Államok ugyanis nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a Huawei hálózati berendezéseit, mivel azok – állítása szerint – lehetőséget nyújtanak kémkedésre Kínának.

Az Európai Bizottság szerdán publikálja az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekre vonatkozó irányelveit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.