BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Parlament üzent Nagy-Britanniának

A EP nem fogja bármi áron hozzájárulását adni az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodáshoz.

Az Európai Unió és a britek jövőbeli kapcsolatairól és az unió finanszírozásáról szóló, a tanácsi csúcsot megelőző vita során a képviselők sürgették a megállapodást a helyreállítási programról – olvasható az Európai Parlament közleményében.

A EP nem fogja bármi áron hozzájárulását adni az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodáshoz, figyelmeztetett több képviselő a szerdán az Európai Tanács eheti ülésének témáiról, ezen belül az unió és a britek kapcsolatát meghatározó tárgyalássorozatról folytatott vita során.

A képviselők elutasították azt a brit tárgyalási technikát, amely szerint a szigetország egyes témákról hajlandó tárgyalni, másokat azonban kizár a vitára bocsátandó ügyek közül.

Több felszólaló hangsúlyozta:

a közös álláspont kialakítása során a tárgyalófeleknek tartaniuk kell magukat a politikai nyilatkozathoz, amelyet tavaly írt alá az unió és az Egyesült Királyság, és amely meghatározza a jövőbeli kapcsolatok határozott körvonalait.

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A képviselők a jogilag kötelező érvényű kilépési nyilatkozatban vállaltak – többek között az Európai Unióban élő britekre és az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokra vonatkozó intézkedések – végrehajtását is sürgették.

A parlament reméli, hogy az uniós részről ambíciózus és átfogó megállapodást célzó tárgyalások új lendületet kapnak, azonban azok lezárására már csak 204 nap áll rendelkezésre, figyelmeztettek a képviselők. A Parlament csütörtökön fogadja el a tárgyalások jelenlegi állásáról szóló álláspontját, amelyről a szavazási eredmény bejelentését követően 15:00 órától sajtótájékoztatón számolnak be a képviselők – írja a közlemény.

Az Európai Tanács pénteki napirendjén szereplő, a következő hosszú távú uniós költségvetéssel és a helyreállítási csomaggal kapcsolatban a képviselők kiemelték: sürget az idő, és az Európai Tanácsnál a labda: a tagállamoknak gyorsan közös álláspontra kell jutniuk. A gazdaságot sürgősen újra kell indítani, és ugyan ennek jó eszköze a helyreállítási terv, de csak ha egy ambíciózus hosszú távú költségvetéssel társul.

Több képviselő jelezte, hogy a bizottság költségvetési összegre tett javaslatát a minimumnak tekinti. Emellett meg kellene erősíteni a Parlament szerepét a csomag formálásában és végrehajtásában, mivel a válság nem szolgálhat kifogásul a demokrácia aláásásához, fogalmaztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.