Nagyszabású felmérést végzett a járvány idején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A május első felében végzett online kutatásban egy nem várt nagyságú mintán dolgozhattak, ugyanis több mint 3000 ember töltötte ki a kérdőívet.
Kasza Gyula, a kutatás vezetője az Inforádióban azt mondta,
a mostani időszakot sokan kihasználták arra, hogy elkezdjenek sütni-főzni, elkezdjenek egészségesebben táplálkozni és odafigyeljenek az élelmiszer-biztonsági feltételek betartására, és visszajött a gyakorlatba az otthoni kézmosás, kézfertőtlenítés.
Ugyanakkor a vásárlások ritkábbak lettek, mer amíg korábban egy háztartásból átlagosan heti 2-3 alkalommal mentek bevásárolni ez a járvány idején lecsökkent átlagosan egyre, vagyis a családok általában egy hétre előre szerezték be az élelmiszert, ami előnyös, mert így tudatosabbá vált a vásárlás. A járvány alatt megnőtt a hosszabban eltartható, csomagolt élelmiszerek fogyasztása, csakúgy, mint az otthoni sütéshez-főzéshez használt termékeké.
Kevesebb fogyott viszont alkoholos termékekből, desszertekből, édességből, sós rágcsákból és különösen energiaitalokból.
Kiderült az is, hogy körülbelül hasonló szinten maradt a táplálkozásunk, mint a korábbi, aktív időszakban, de a négy fal közé zárva jóval kevesebbet mozogtunk, ezért a kérdőív eredményei szerint
átlagosan egy kilót híztak a magyarok a járvány ideje alatt.Volt, aki ennél többet hízott, minden 10. ember viszont többet akart és tudott sportolni, ők testsúlycsökkenésről számoltak be.
A járványügyi vészhelyzet kezdeti időszakában pánikvásárlás volt tapasztalható,
és az akkor felhalmozott élelmiszerek még most is nagy mennyiségben ott vannak a háztartásokban.
A megkérdezettek 75 százaléka azt mondta, hogy az otthoni élelmiszer-készletezés jó dolog, a továbbiakban is fenn kívánja tartani. A felmérés időpontjában egy háztartásban átlagosan 36 kilogramm élelmiszertartalékot találtak. Ennek körülbelül egyharmadát a folyadékok (elsősorban ásványvizek) tették ki, és a kétharmada volt szilárd élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb háztartás legalább két hétig el tudna lenni abból a tartalékból, amit otthon őriz.
Kasza Gyula ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy bár élelmiszerpazarlási szempontból a tartalékolás hasznos lehet, de csak akkor, ha a fogyasztók nyomon követik az élelmiszerek lejárati idejét
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.