BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így folytatódik az elnökválasztás Amerikában

Nézzük meg lépéről-lépésre, milyen fontos dátumokra és eseményekre kell figyelni az Egyesült Államokban.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt megnyerte az amerikai elnökválasztást, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot – írtuk meg szombat este. De sokan nem tudják, hogy a történet ennyivel még nem ért véget, számos fontos dátum következik az amerikaiak életében, amelyre oda kell figyelni.

A Tampa Bay Times szerint a következő fontos időpont december 8. lesz, addig ugyanis be kell fejezni az újraszámlálásokat, és minden folyamatban lévő jogi procedúrát le kell zárni.

Rá egy hétre, december 14-én az elektoroké lesz a főszerep, az elektorok leadják szavazatukat az általuk képviselt államok nevében, s ezt továbbítják a szenátus elnökének.

A hivatalos elektori szavazatoknak december 23-ig kell megérkezniük az illetékesekhez, amennyiben ez nem történik meg, egy konkrét protokoll szerint járnak el.

Fotó: Shutterstock

Az ünnepek után, január 6-án összeül a kongresszus, illetve a Fehér Ház és összeszámolják a beérkezett elektori szavazatokat. Ha az egyik elnökjelöltnek összejön minimum 270 szavazat, megnyeri a választást, és ő lesz az elnök. Amennyiben az a furcsa helyzet alakul ki, hogy sem Donald Trump, sem pedig Joe Biden nem éri el a 270 szavazatot, az elnök személyéről a kongresszus dönt többségi szavazással.

Január 20-án délben lejár a távozó elnök mandátuma, és a győztes jelölt esküt tesz az Egyesült Államok Capitoliumánál, ezzel a lépéssel befejeződik az amerikai elnökválasztás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.