BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó az orosz egészségügyi miniszterrel tárgyalt

Oroszország lehetővé teszi magyar orvosoknak, hogy a helyszínen tanulmányozhassák az oltóanyag előállítását.

Azon dolgozunk, hogy a magyar emberek a lehető leggyorsabban biztonságos vakcinához jussanak, mert ez jelenti az igazi megoldást a járvány okozta kihívásokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel egyeztetett, amely után közös sajtótájékoztatójukat azzal kezdte, hogy köszönetet mondott az orosz kormánynak amiért Európában elsőként Magyarországnak biztosította a vakcina mintáját.

Ráadásul Oroszország most azt a felajánlást tette, hogy lehetővé teszi magyar orvosoknak és szakembereknek az oltóanyag előállításának helyszínen való tanulmányozását, és erre már a jövő héten sor kerülhet

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sok helyen fejlesztenek oltóanyagot tőlünk Keletre és tőlünk Nyugatra is, és egyelőre nem tudni pontosan, mikor melyik vakcina áll majd nagy számban rendelkezésre. Ezért a magyar emberekkel szembeni felelőtlenség lenne az, hogy ha valamelyik lehetőségről lemondanánk – fogalmazott a miniszter.

Nem engednek semmilyen gyógyszeripari, üzleti lobbinak, akkor sem, ha politikusokat bérelnek fel akár itthon, akár Brüsszelben, akár máshol. Minden lehetőségen rajta tartják a szemüket, mert ez a magyar emberek érdeke – mondta Szijjártó.

Magyarországon csak azt a vakcinát lehet használni, amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak tartanak, amelynek a használatára megadják az engedélyt.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar szakemberek helyszíni látogatásának lehetősége felgyorsítja az oltóanyag magyarországi használatáról szóló döntést. Várhatóan a vakcináért nagy harc lesz, mert kevés helyen állítják elő, de mindenhol szükség van rá.

A külügyminiszter a megbeszélés másik fő témájaként az energiaellátást jelölte meg. Törekednek arra, hogy minél több forrásból minél több energiahordozót vásároljanak, de Oroszország a jövőben is fontos szerepet játszik majd Magyarország energiaellátásában – mondta a politikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.