BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az unió szerint elsiették a vakcina engedélyezését a britek

Elsietettnek tartja az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága a koronavírus elleni oltóanyag brit engedélyezését. A karácsonyi síelés ügyében egyelőre nincs közös uniós álláspont.

A négyhetes országos zárlatról a háromfokozatú készenléti rendszerre állt vissza tegnap Anglia és Wales, miután a londoni alsóház kedden jóváhagyta a kormány új intézkedéseit.

Az enyhítések ellenére az angol lakosság 99 százaléka, több mint 55 millió ember változatlanul a legszigorúbb, 2-es, illetve 3-as szintű korlátozások alatt marad, de kinyithattak a boltok, edzőtermek, bárok, éttermek és fodrászatok.

Az Egyesült Királyságban szerdán a nyugati országok között elsőként engedélyezte a gyógyszerfelügyeleti hatóság a Pfizer és a BioNTech által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát.

A forgalmazás a jövő héten kezdődik, a kormány egyelőre negyvenmillió adagot biztosított, amelynek a negyede áll majd rendelkezésre az év végéig a Sky News szerint; ez húszmillió ember számára elegendő. A kormány oltásügyi vegyes bizottsága hamarosan közzéteszi végleges útmutatását arról, kik kapják meg elsőként az oltást.

Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto

A döntést többen is elsietettnek tartják, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága például szokatlanul nyers hangú közleményben reagált. A saját, hosszabb ideig tartó engedélyezési folyamata eszerint megfelelőbb, mivel több bizonyítékon alapul, és nagyobb ellenőrzést követel.

A szervezet december 29-én dönt, engedélyezi-e az EU-ban a Pfizer vakcináját, a tagállamok enélkül csak ideiglenesen, kivételes eljárás keretében használhatják. Németország a közös európai megoldás híve, ezért megvárja az EMA döntését – jelentette be Jens Spahn egészségügyi miniszter.

A járvány változatlanul sakkban tartja Európát.

Németországban új csúcsra emelkedett, és megközelítette az ötszázat a halálos áldozatok napi száma a Robert Koch közegészségügyi intézet szerdai adatai szerint, bár az új fertőzések száma csökkent.

Szerbiában péntektől csak hétvégenként nyithatnak ki a vendéglátó- és a szórakozóhelyek, edzőtermek, játszóházak, fogadóirodák és szépségszalonok, a decemberi ünnepekre hazatérő vendégmunkások várhatóan csak negatív teszt felmutatásával léphetnek be az országba.

Lettország egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot, és további korlátozó intézkedéseket vezet be, csütörtöktől beltéren is kötelező a maszk, és december 7-től az alsósokon kívül minden tanuló átáll a digitális oktatásra.

Olaszország, Franciaország és Németország a karácsonyi szünetre lezáratná a sílifteket. A francia–svájci határon véletlenszerű ellenőrzéseket tartanak, hogy megakadályozzák a sportolni vágyókat az utazásban –jelentette be Jean Castex francia kormányfő.

A sípályák lezárása súlyos érvágás az érintett térségek számára, Ausztriában a 2018–2019-es szezonban 73 millió vendégéjszakából 14,9 milliárd eurónyi bevételt termeltek, Olaszországban 10,4 milliárdot. Ehhez képest ebben a szezonban a Deutsche Welle összeállítása szerint 3,1 milliárdos lesz az olasz üdülőközpontok bevétele, ha január közepén megnyithatnak.

Ausztriában december 24-ig lehet síelni, de karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki január 10. előtt olyan országból érkezik, ahol meghaladja a százat a százezer főre jutó fertőzések száma – ami kizárja a német és az olasz vendégeket. Sebastian Kurz kancellár azt is bejelentette, hogy hétfőn, az országos zárlat lejártával megnyitják a boltokat és az iskolákat.

Putyin tömeges oltást rendelt el

Első körben az orosz egészségügyi dolgozók és a tanárok kapnak vakcinát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.