BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehországban tovább romlott a járványhelyzet

Csehországban újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletekkel és a szolgáltatásokkal ezúttal kivételt tettek.

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból kiderült, hogy pénteken 8800 új igazolt koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok, ami november közepe óta a legmagasabb napi esetszám. A pozitív eredményt hozó szűrések aránya 27,7 százalékra nőtt. A járvány terjedési mutatója pénteken 1,27-re emelkedett, ami a kór terjedésének gyorsulását jelenti.

Csehországban a koronavírusjárvány november elején tetőzött, amikor a napi fertőződések száma meghaladta a 15 ezret, és a pozitív szűrések aránya 38 százalék felett volt.

Néhányhetes javulás után a járványhelyzet december elején újra romlani kezdett. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a csak mintegy két hétig érvényes harmadik sávból pénteken az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba.

A cseh kormány döntése alapján ezért pénteken újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletekkel és a szolgáltatásokkal ezúttal kivételt tettek, bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét érvénybe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani. A kormány péntektől engedélyezte a síközpontok működését is, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/AFP

Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma továbbra is 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 személy állapota minősíthető súlyosnak. Szakértők szerint pozitív jelenség, hogy ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak, s a kórházak terhelése a korábbi állapotokhoz viszonyítva jóval kisebb. Az októberben Prágában és Brünnben felépített tábori kórházakra egyelőre nem volt szükség. A napi elhalálozások száma továbbra is száz alatt van. Pénteken az eddigi adatok szerint mintegy 60 ember halt meg. A járvány márciusi kitörése óta a kór szövődményeiben péntekig 10 271 személy halt meg.

Szerdán elkezdődött a lakosság országos szűrése is antigéntesztekkel. Az önkéntes és ingyenes akció december 16-tól január 15-ig tart.

Az érdeklődés országszerte nagy, a hatóságok azzal számolnak, hogy január közepéig mintegy másfél millió embert tudnak letesztelni. Az első három napon a tesztek mintegy 5 százaléka mutatott ki fertőzést.

A karácsonyi ünnepek alatti közrendről és óvintézkedésekről hétfőn várható hivatalos döntés. Azt már bejelentették, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére megtarthatók lesznek az éjféli misék, de a templomokat csak befogadóképességük 20 százalékáig tölthetik meg a hívek. A hagyományos szilveszteri utcai rendezvények tilosak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.