BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elindult az előzetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra

Az oltás önkéntes és ingyenes.

Hétfőn elindult az előregisztráció a koronavírus-oltásra, januárban pedig már szélesebb körben is megkezdődhet a lakosság beoltása. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. A koronavírus elleni vakcina felhasználása a lakosság tömeges oltására várhatóan 2021-ben kezdődhet.

Fotó: Xinhua/Zhang Yuwei/AFP

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken közölte, ezen a héten indul az előregisztráció azok számára, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával. Tájékoztatása szerint a kormány felkészülten várja a tömeges oltás időszakát, a vakcinák beadására 13 ezer helyzínt jelőltek ki.

Az előjegyzésre Orbán Viktor szerint azért van szükség, mert így elkerülhető, hogy sorok alakuljanak ki az oltást végző helyszíneken. A kormányfő közölte azt is, hogy levélben és az interneten keresztül is lehet majd regisztrálni az oltásra, és csak olyan vakcinát használnak majd, amelyet Magyarországon ellenőriztek és engedélyeztek.

A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

Az engedélyezett vakcina/vakcinák típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, illetve meddig tart a védettség. A Magyarországon engedélyezett vakcinákról és az általuk kialakított védettségről ezen a honlapon adunk ismertetőt.

Az oltás iránti igényt a honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. 60 év feletti nyugdíjasok levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az igényt, postai úton. A regisztráció biztosítja, hogy a lehető legtöbben értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfontosabb információkról, és arról is, hogy mikor kerül sor az oltásra. Fontos tudni, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebbek.

A regisztráció az igények felmérését és a közvetlen tájékoztatást segíti. Önmagában nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az az oltási terv alapján történik.

Január 11-ig maradnak a szigorú intézkedések

Orbán Viktornak azt javasolták a tudósok, hogy az ünnepi időszakban se lazítsanak a korlátozásokon. A szentestéről december 21-én döntenek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.