BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Pfizer átmenetileg korlátozhatja a vakcinák Európába szállítását

A jövő héten a várt mennyiségnél 18 százalékkal kevesebb oltóanyagot tudnak küldeni.

Több európai ország – köztük az Egyesült Királyság és Norvégia – a jövő héten a vártnál kevesebb oltóanyagot kaphat a Pfizertől, ami tovább nehezíti az oltások egyébként is lassú terjedését a kontinensen – közölte a Financial Times.

A Norvég Közegészségügyi Intézet járványellenőrzési igazgatója Geir Bucholm elmondta, hogy az amerikai gyógyszergyártó péntek reggel arról tájékoztatta Norvégiát, hogy a jövő héten a várt mennyiségnél 18 százalékkal kevesebb oltóanyagot tud küldeni.

Fotó: Sebastien Bozon / AFP

Az ideiglenes csökkenés valamennyi európai országot érinteni fogja.

Ennek oka, hogy a Pfizer átszervezi termelését annak érdekében, hogy az idei gyártási kapacitását 1,3 milliárdról 2 milliárdra növelhesse.

Az átállás néhány hét alatt lezajlik, de emiatt az első negyedévre tervezett szállítási mennyiséget kicsit korrigálni kell. Ugyanakkor az ideiglenes mennyiségi korlátozás várhatóan csak a január végi és február eleji szállítmányokra lesz kihatással.

Norvégia a várt 43 875 adag helyett 36 075 adag oltóanyagot fog kapni a jövő hét folyamán.

Mivel a skandináv ország ellátása a Pfizernek a belgiumi Puursban található intézményén keresztül történik – így minden bizonnyal érinti majd a szintén ezen a csatornán keresztül ellátott Egyesült Királyságot is.

Geir Bucholm ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

számos más európai országhoz hasonlóan Norvégia tartalékkészletet képzett arra az esetre, ha problémák adódnak az oltóanyag-szállítással.

A szakember szerint ez a készlet néhány hétre elegendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.