BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napirendre került a karanténban lévők támogatása

A javaslat az Egészségügyi Minisztérium egyik kiszivárgott dokumentumában is szerepel.

Nagy-Britanniában a miniszterek megvitatják annak a lehetőségét, hogy az pozitív koronavírus-teszt miatt önkéntes karanténba vonulók számára 500 fontos (nagyjából 200 000 forintos) támogatást nyújtson az állam – számolt be róla a BBC.

A javaslat az Egészségügyi Minisztérium egyik kiszivárgott dokumentumában is szerepel.

A szakemberek attól tartanak, hogy a jelenlegi szabályozás nem működőképes, mivel az alacsony fizetésű munkavállalók nem engedhetik meg maguknak, hogy karanténba vonuljanak, és annak időtartamára le kelljen mondaniuk bevételeikről.

Az egységes 500 fontos, minden önkéntes karanténban lévőnek járó Covid-fizetés bevezetése a jelenlegi számokat figyelembe véve akár 453 millió fontba is kerülhetne hetente, ami a jelenlegi segélyek költségének tizenkétszerese.

Fotó: Shutterstock

A BBC elemzője, Katie Razzall szerint a miniszterek tisztában vannak azzal, hogy az önkéntes karanténba vonulás döntő fontosságú a járvány terjedésének megfékezésében, emiatt készíthették el a tervezetet az Egészségügyi Minisztérium szakemberei.

Hozzátette azt is, hogy

ez a lépés egy beismerés a kormány részéről, hogy túl magas azok száma, akik nem maradnak otthon, és ez a helyzet gyors döntést kíván.

Az országban tavaly szeptemberben vált törvényi előírássá, hogy bárki, aki pozitív teszteredményt kapott, önkéntesen karanténba vonulhat. A karantén ideje alatti bérkiesés ugyanakkor elrettentően hathat többek számára attól, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

A támogatás más formában már korábban is létezett, a kormány által finanszírozott, és a helyi önkormányzatok által kezelt összegre azonban eddig csak olyan alacsony jövedelemmel rendelkező emberek pályázhattak, akik számára az otthonról történő munkavégzés nem megvalósítható. Azonban a fizetést kérelmezők körében magas volt az elutasítottsági arány.

Október és december között a beérkezett 49 877 pályázat háromnegyede elutasításra került.

George Eustice környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az önkéntes karanténban lévő emberek pénzügyi támogatásának lehetőségét rendszeresen felülvizsgálják.

Minden opciót meg kell vizsgálnunk annak érdekében, hogy az emberek betartsák a szabályokat, és csökkenthessük a fertőzési arányt

– zárta gondolatait. Hozzátette, a döntés meghozatala előtt mérlegelni fogják az érveket és ellenérveket egyaránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.