BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorítások szerte Európában

A két oltás közötti idő meghosszabbításával és a tartalékolt vakcinák bevetésével emberéletek tízezreit lehet megmenteni, Magyarországon és Németországban az oltási tervet ennek megfelelően módosítják.

Az Európai Unióban nem lassul a járvány terjedése, ennek ellenére több országban is enyhítenek a korlátozásokon, míg máshol újabb szigorítások léptek életbe: mint például Csehországban, ahol a legmagasabb az új fertőzöttek aránya, és a hét végén az áldozatok száma túllépte a húszezret. Három hétig az elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja el a lakókörzetét, a munkába járáshoz, a hivatalok és az egészségügyi intézmények felkereséséhez is igazolás szükséges.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Bezárnak az óvodák, minden iskola visszaáll a digitális oktatásra, és szűkítik a nyitva tartható üzletek körét. Az iparvállalatok működését azonban nem korlátozzák. Olaszország egyre több térséget és várost zárna le ismét a vírusvariánsok gyors terjedése miatt. Ezek teszik ki a fertőzések többségét Belgiumban, Ausztriában és Dániában is.

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a tárgyalásokat a Szputnyik V oltóanyag oroszországi gyártójával is

A tervezettnél lassabban nyithatják meg a vendéglőket és kávéházakat Izraelben, ha az országban tovább nő a jelenleg 0,99-en álló és egy hete növekedésnek indult fertőzési ráta – jelentette a Jediót Ahronót című újság. Eredetileg március 7-től, a nyitás harmadik fázisában újra iskolába indulhat az egy éve szinte kizárólag távoktatásban tanuló 12-16 éves korosztály. Emellett kinyithatnának a vendéglők, a kávéházak és a rendezvénytermek azok előtt, akik már egy héttel a második oltásuk után vannak, vagy felgyógyultak a fertőzésből, vagy két napon belül negatívnak bizonyult tesztet végeztek.

Szlovéniában az EU vakcinabeszerzési eljárásának felgyorsítását követeli Bojana Beovic, az orvosi kamara elnöke, utalva arra, hogy a tömbön kívüli országok, mint Szerbia, átoltottságban megelőzik őket. Beovic a kínai és az orosz vakcinával is oltatna.

Változik az oltási stratégia

Elsődleges cél, hogy minél több embernek beadják az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Így több ember megkaphatja az első oltást, ami ad egy alapvédelmet a fertőzés ellen. Orbán Viktor miniszterelnököt vasárnap oltották be a kínai Sinopharm-vakcinával. Mint mondta, a járvány harmadik hulláma erősebb lesz, az előző kettőnél, ezért fontos, hogy minél többen beoltassák magukat. A vasárnapi adatok szerint újabb 4469 embernél mutatták ki a fertőzést, és meghalt 72 beteg. A leendő magyar oltási igazolás nem tartalmazza majd azt az információt, hogy a tulajdonosát milyen vakcinával oltották be – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Az egyes országok viszont saját hatáskörben protokollokat vezethetnek be a beutazáshoz, különféle feltételekhez – például az EU-s engedéllyel rendelkező vakcinával való oltottsághoz – kötve a beutazást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.