BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lukasenkáék várják oltakozni az ukrán, lengyel és litván polgárokat

Jóllehet kormányaik illetlenül viseltetnek Fehéroroszországgal szemben, de látják, mekkora keletje van a Szputnyik V-nek a nyugati országokban.

Fehéroroszország kész megnyitni a határokat azok előtt az ukrán, lengyel és litván állampolgárok előtt, akik be akarják oltatni magukat a koronavírus ellen – jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben, a FÁK-tagországok miniszterelnöki tanácsának ülésén.

Jóllehet kormányaik illetlenül viseltetnek Fehéroroszországgal szemben, de látják, mekkora keletje van a Szputnyik V-nek a nyugati országokban, és hozzánk amúgy is nagyon sokan próbálnak eljutni mindenféle módon

- mondta a belorusz elnök.

A fehérorosz elnök elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megállapodott abban, hogy Fehéroroszország megnyit néhány határátkelőt, és szükség esetén sátrakat állít fel erre a célra. A BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Lukasenka közölte: van elég oltópontjuk ahhoz, hogy fogadják a Lengyelországból, Litvániából és más országokból, különösen Ukrajnából érkezőket.

Fotó: Siarhei LESKIEC / AFP

Az emberek azt kérik, hogy segítsünk. Ugyanúgy a mieink élnek ott, egy nyelven beszélünk mindnyájan. Segítenünk kell nekik az oltásban. Jelenleg is dolgozunk az ügyön, külön figyelembe véve, hogy nálunk nincs téboly a járvány közepette és a lakosság beoltásakor

- fogalmazott Lukasenka.

Fehéroroszország és a Lukasenka által említett három ország között megromlott az amúgy sem felhőtlen viszony a tavalyi augusztusi elnökválasztások, illetve a Ryanair ír légitársaság vilniusi járatával Minszkben történt minapi incidens után. Minszkben különösen azt fogadták nagy nemtetszéssel, hogy az Ryanair gépének leszállásra kényszerítése után az európai uniós tagállamokhoz hasonlóan Ukrajna is légtértilalmi intézkedéseket foganatosított Fehéroroszországgal szemben.

Putyinnal találkozik Lukasenka

Szocsiba megy pénteken a belarusz elnök, hogy segítséget kérjen az Európai Unióval folytatott vitájában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.