BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Afrika nem készült fel a harmadik hullámra, szinte teljesen leállt az oltóanyagok szállítása

A kontinens az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint nem áll készen a koronavírus újabb hullámára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hívta fel a figyelmet, hogy az emelkedő fertőzésszámokkal sújtott Afrika nem áll készen a koronavírus-járvány újabb hullámára, különösen, hogy a szinte teljesen leállt a vakcinák szállítása.

Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója csütörtökön tartott online sajtóértekezletén arról beszélt, hogy a helyi kórházak és klinikák

nincsenek felkészülve a súlyos betegek számának növekedésére,

miközben az újabb hullám esélye reális és növekedő a kontinensen, ahol több mint 4,8 millió fertőzöttet és 130 ezer halálesetet tartanak nyilván.

A szervezet májusi felmérése szerint a legtöbb országban sem elegendő orvos, sem elegendő felszerelés nincs a betegek ellátására.

Míg Németországban vagy az Egyesült Államokban 100 ezer emberre 25 intenzív ágy jut, a legtöbb afrikai országban mindössze 1.

Fotó: Mukurukuru Media / Shutterstock

Moeti kijelentette: a WHO igyekszik szakemberekkel és alapvető egészségügyi felszerelésekkel segíteni a rászoruló afrikai országokat és arról is beszélt, hogy fontos az oltások számának növelése.

Míg világszerte a lakosság 24 százaléka van beoltva, addig Afrikában ez mindössze 2 százalék.

A fertőzöttek száma az elmúlt két hétben 20 százalékkal emelkedett, 14 országban súlyosbodik a helyzet és csak a múlt héten nyolc országban figyelték meg a fertőzöttek számának hirtelenszerű, 30 százalékos emelkedését a szervezet szerint.

Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában május végén exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma – közölte csütörtökön a WHO helyi irodája, míg Dél-Afrikában megerősítették az egészségügyi korlátozásokat. Ez utóbbi országban a legsúlyosabb a helyzet, 1,6 millió fertőzést és 56 439 halottat regisztráltak az országban.

Ugandában a fertőzöttek száma egy hét alatt 131 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma,

de válságos a helyzet Angolában és Namíbiában is. A helyzetet a vakcinahiány is nehezíti.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.