BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tálibok a civilek házaiba fészkelték be magukat, és onnan lövik a katonákat

Az afgán védelmi minisztériumi szóvivő szerint a kormányerők teljes mértékben urai a helyzetnek.

Afganisztánban a tálibok körülvették az ország középső részén fekvő Gazni tartomány azonos nevű székhelyét – közölték helyi tisztségviselők hétfőn. 

A nemzetközi erők kivonulásán felbátorodott lázadók újabb offenzívát indítottak további városok és területek megszerzésére. 

Hasszan Rezaji, a helyi tartományi tanács tagja elmondta, hogy Gazniban nagyon kritikus a kormányerők helyzete, mert a tálibok civilek házaiba fészkelték be magukat, és onnan lövik a katonákat. 

Fotó: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Az erőszak fokozódott Afganisztánban, amióta Joe Biden amerikai elnök áprilisban bejelentette: szeptember 11-ig kivonja az amerikai csapatokat az országból. Az országban állomásozó amerikai erők parancsnoka, Austin Miller hétfőn köszön le, és ezzel szimbolikusan véget ér az Egyesült Államok leghosszabb fegyveres konfliktusa. 

A tálibok és a kormányerők között folytatódnak a béketárgyalások Katar fővárosában, Dohában, de illetékesek szerint eddig nem sok eredményt értek el. 

Az ország déli részén található Kandahár tartomány azonos nevű székhelyét négy napja támadják a szélsőségesek - mondta el egy volt parlamenti képviselő, aki fegyvert ragadott a szélsőségesek ellen. A térség a tálibok egyik fellegvára. Gazni a Kabult és Kandahárt összekötő főúton fekszik. 

Favad Aman védelmi minisztériumi szóvivő szerint a kormányerők teljes  mértékben urai a helyzetnek Kandahárban. A kormánycsapatok légi és szárazföldi műveleteket hajtottak végre a térségben az elmúlt napokban. 

A táliboknak eddig nem sikerült megtartaniuk az általuk átmenetileg elfoglalt tartományi székhelyeket, de offenzíváik lekötik az afgán erőket.

Korábban a VG beszámolt arról, hogy a tálibok jó szándékot akarnak mutatni Kína felé, mert azt remélik, hogy komolyabb szerepet játszhat majd az országban, különösen az amerikaiak kivonulása után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.