Több mint ezer éve kézzel gyűjtik be és tisztítják meg a világ legdrágább pehelytollát a nyugat-izlandi Breidafjördur-öböl egyik távoli szigetén, ahol nemzedékről nemzedékre hagyományozódik a különleges természeti kincs begyűjtésének gyakorlata.
Nyaranta mintegy 400 izlandi gazda fésüli át Bjarneyjar szikláit, a homokot és a magas füvet, hogy csupán néhány maroknyit begyűjtsön a pehelyrécék könnyű és rendkívül jól szigetelő pehelytollából, amelyből 1,5 millió forintba kerülő pehelypaplanok készülnek.
A madarak májustól fészkelnek az Izland körüli, gyéren lakott szigeteken, ahol hínárral tudják etetni kicsinyeiket.
Amikor még vannak tojások, akkor a pehelytollaknak csupán egy részét gyűjtjük be. Miután a madár elhagyta a fészket, akkor mindent betakarítunk
– mondta Erla Fridriksdottir, az ország egyik fő pehelytollexportőrének, a King Eider cégnek a vezetője.
A rozsdabarna színű tojó a mellkasából csipegeti ki a pehelytollakat és kibéleli velük a fészket, hogy az megfelelően szigetelt legyen a költési időszakban.
Mindössze egy kilogrammnyi pehelytoll előállításához nagyjából 60 fészekre van szükség. Egy tűzött ágytakaró – a választott minőségtől függően – 600-1600 gramm pehelytollat tartalmaz.
Világszerte nagyjából négy tonna pehelyrécetollat gyűjtenek be évente, ennek háromnegyedét Izlandon, amely a világ elsőszámú pehelyrécetoll-termelője, a többit Kanadában és az Északi-sarkvidékkel határos egyéb országokban.
Bjarneyjar szigetén a késő 9. század óta öröklődik nemzedékről nemzedékre a kiürült pehelyrécefészkek felkutatásának gyakorlata. 1847 óta a faj teljes védelmet élvez Izlandon, ami azt jelenti, hogy sem vadászni, sem a tojásait begyűjteni nem szabad. A madarakra azonban továbbra is fenyegetést jelentenek a ragadozók, köztük a sirályok, a sasok és a rókák.
A begyűjtött pehelytollakat a szabad levegőn szárítják meg, nehogy bepenészedjenek. A sterilizálás és tisztítás első szakaszában nyolc órára beteszik a tollakat egy 120 Celsius-fokos sütőbe, hogy elpusztítsanak minden rájuk tapadt organizmust.
Második lépésként gépekkel szabadítják meg a tollakat minden további kosztól. Ezt követően szakértői kezek tisztítják át még egyszer alaposan a tollakat, ezt a lépést mostanáig nem sikerült semmilyen technológiával kiváltani. A legtapasztaltabbak számára is 4-5 órába telik egy kilogrammnyi toll megtisztítása. Utolsó mozzanatként a pehelytollakat vízzel átmossák és fertőtlenítik, szintén kézzel, majd kinyomkodják őket és hagyják megszáradni.
Az International Down and Feather Bureau szerint a pehelyrécetoll-termelés csupán töredékét adja a globális pehelytolltermelésnek, amely éves szinten 175 ezer tonna.
Ritkasága, begyűjtésének és megtisztításának módja, valamint a szigorú minőségi előírások miatt egyetlen paplan, amely 800 grammnyi pehelytollat tartalmaz, nagyjából 4350 euróba (1,5 millió forint) kerül.
Ez az egyetlen pehelytoll, amelyet kézzel takarítanak be, a többi gyakran az élelmiszeripar mellékterméke
– jegyezte meg Fridriksdottir, akinek cége zömében Németországba és Japánba szállít.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.