BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növeli a védettséget az emlékeztető oltás a Johnson & Johnson szerint

Tíz ország 32 000 résztvevőjét vizsgálták.

Növeli a védettséget a Johnson & Johnson emlékeztető oltása, amelyet az első adag után két hónappal adtak be a klinikai vizsgálatokban részt vevőknek. A kísérlet eredményeit kedden tették közzé – írta a Reuters.

Fotó: SOPA Images

A tanulmányhoz az Egyesült Államokat is beleértve 10 országból érkeztek adatok, és az eredmények összesítése után kiderült, hogy 75 százalékos hatékonyságnövekedés figyelhető meg a védettségben azoknál, akik az emlékeztető oltást két hónappal az első adag vakcina után kapták meg. Ugyanez az érték 94 százalék volt azoknál, akik az USA-ban vettek részt a kísérletben. A hatékonyságbeli eltérésre a cég nem adott magyarázatot.

Egy korábbi tanulmányában a Johnson & Johnson 66 százalékos hatékonyságról számolt be egy adag vakcina esetén.

A mostani tanulmány arra is rámutat, hogy a második oltás jelentősen kitolja a védettség idejét.

A kísérletben 32 000 18 év feletti vett részt, felük placebót kapott, de arról nincs adat, hogy a kliensek hány százaléka volt amerikai. A keddi eredmények tudományos folyóiratokban még nem jelentek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.