BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rágalmazás azt állítani, hogy Putyin utasítására vette meg a Chelsea-t Abramovics

Egy brit bíróság szerint ez a kijelentés legalábbis alkalmas rágalmazásra. Az ügy folytatódik.

A brit újságíró, Cathereine Belton könyve Putyin útjáról a hatalomig 2020-ban jelent meg a HarperCollins gondozásában. A könyv többek között azt állítja hogy Roman Abramovics az orosz elnök utasítására vette meg a Chelsea futballcsapatát. Ez a kijelentés azonban rágalmazó egy brit bíróság szerdai döntése szerint – írja a Reuters.

Az orosz milliárdos ügyvéde amellett érvelt, hogy ezek az állítások egyértelműen rágalmazóak és a bírói döntés egyetértett, hogy az olvasónak az lehet a benyomása, hogy a tranzakciót a Kreml arra használta, hogy befolyást szerezzen Oroszország számára Nagy-Britanniában. Az ítélet megállapította azt is, hogy ennek a módja az elfogadható orosz üzletember szerepében tetszelgő Abramovicsot használták erre a célra a könyv szerint.

Fotó: VITALY TIMKIV / AFP

A bíró hozzátette azt is, hogy ezen bekezdéseket olvasva nem merül fel a gyanú, hogy nem Putyin utasítására döntött Abramovics a vásárlás mellett, ezért azok tekinthetőek rágalmazásnak. A mostani ülés során a bíró csak arról hozott ítéletet, hogy bizonyos vitatott részek a könyvben hogyan értelmezhetőek az olvasók számára.

Mindez a későbbi rágalmazási eljárás alapját fogja adni, melyet mind a szerző, mind a kiadó ellen ellen elindított Abramovics. A bíró ugyanakkor hozzátette, hogy a jelenlegi eljárás a mondatok értelméről szólt, azok igazságtartalmát nem vizsgálta. Éppen ezért a vádlottaknak egyelőre nem kellett védekezniük az ügyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.