BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna szerint Putyin konkrét dátumhoz kötötte a háború megnyerését

Egy magas rangú NATO-tisztviselő szerint körülbelül 15 000 orosz katona halhatott meg, ami több mint kétszerese a Pentagon 7000 körüli becslésének.

A NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét – írja a The New York Times

 Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben közölte, hogy 

a négy új harccsoport telepítése mellett megerősítik a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő szövetségi erőket, ezzel nyolcra emelkedik a nemzetközi harccsoportok száma a balti régiótól a Fekete-tengerig

„Eltökélt szándékunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk Ukrajna támogatására. 

De felelősségünk az is, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra, és ne váljék konfliktussá a NATO és Oroszország között. Ez még több halált és még több pusztítást okozna” 

– fogalmazott a főtitkár, és hozzátette: a NATO támogatást nyújt Ukrajnának, de nem részese a konfliktusnak. Kijelentette: 

valós a veszélye annak, hogy Oroszország vegyi fegyvereket vet be Ukrajnában. 

A tagországi vezetők ezért várhatóan arról döntenek majd, hogy felszereléseket küldenek Kijevnek vegyi és nukleáris fegyverek elleni védekezéshez. 

Biden: Oroszország vegyi és biológiai fegyverek bevetését fontolgatja

Az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges orosz vegyi vagy biológiai fegyver bevetése súlyos nyugati választ vonna maga után. 

 

Fotó: DIRK WAEM / AFP

Joe Biden amerikai elnök rendkívüli stratégiai ülésre érkezett Brüsszelbe, ahol még erősebb Oroszország elleni szankciók meghozatalára fogja sürgetni  európai szövetségeseit. Az Európai Unió országai azonban jelentősebben érzik meg a szankciók és a háború hatását, mint az amerikaiak, és a NATO-tagok igyekeznek támogatni Ukrajnát anélkül, hogy közvetlenül konfrontálódjanak Oroszországgal.

A legfrissebb nyugati hírszerzési jelentések azt mutatják, hogy az orosz erők továbbra is elakadtak. Egy magas rangú NATO-tisztviselő szerint 

körülbelül 15 000 orosz katona halhatott meg, ami több mint kétszerese a Pentagon 7000 körüli becslésének.

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója, Anton Gerasenko értesülése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn tartott egy videókonferenciát, ahol elfogadhatónak nevezte a veszteségeiket. Gerasenko szerint 

az orosz vezetés május 7-ig akar aláíratni egy olyan megállapodást az ukrán féllel, amelyet be lehet mutatni, hogy mintha megadná magát Ukrajna, és utána megtarthatók lennének a május 9-i győzelmi felvonulások Moszkvában. Ugyanakkor a tanácsadó a tárgyalásról bizonyítékokat nem mutatott be.

Korábban az ukrán vezérkar azt közölte,

az orosz erőknek legfeljebb három napig tart ki az élelmiszer- és lőszerellátmánya. 

Az ukránok szerint az ellátási problémák súlyosan rombolják az orosz katonák harci morálját: Szumi városának közelében például 300 orosz katona dezertált. Az ukrán haderő arra számít, hogy az oroszok főleg bombázásokkal és rakétatámadásokkal próbálnak operálni a következő napokban.

 

Éleződik az energiafeszültség

Az európai vezetők másképpen látják az Egyesült Államok által meghirdetett orosz olaj- és gázembargót is:

az EU átlagosan földgázának 40 százalékát és olajának negyedét Oroszországból szerzi be. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a gazdasági kapcsolatok leállítása munkahelyek százezreit veszélyeztetné.

Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szerdai ülésén úgy fogalmazott, hogy 

garantálni kell Magyarország és a magyar emberek biztonságát, garantálni kell, hogy Magyarország nem sodródik bele az orosz–ukrán háborúba, és garantálni kell, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát.

Fotó: EyePress News / EyePress / AFP

Lengyelország azonban az elmúlt napokban támogatókat gyűjtött az orosz olaj- és gázcsapok azonnali elzárásáról szóló tervéhez.

A javaslatot a kezdetektől támogató balti államok mellett Csehország, Írország, Szlovákia, Szlovénia és Svédország egyetért a kezdeményezéssel.

Németország az orosz energiától való erős függőséges miatt nem támogatja a lengyel kormány által szorgalmazott drasztikus lépéseket, és egy alternatív javaslattal állhat elő. Annalena Baerbock a hét elején kijelentette: Németország nem állíthatja le egyik napról a másikra az orosz energia importját. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.