BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gyógyszer segítségével épülhetünk fel hamarabb a koronavírus-fertőzésből

A gyógyszer segíti megelőzni a fertőzést, a kórházba kerültek pedig hamarabb meggyógyulnak.

Egy spanyol kísérlet igazolta, hogy az aprotinin-aeroszol hatékonyan előzi meg a koronavírussal való megfertőződést és alkalmazásával sokkal hamarabb engedik ki a kórházból a betegeket – írja az Infostart a MedicalXpress cikkére hivatkozva.

Fotó: DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP

Mindezt egy olyan spanyol klinikai kutatás eredményei erősítették meg, melyeket előzetesen a frankfurti Goethe Egyetem és a Kenti Egyetem szakemberei állapítottak meg.

Az új koronavírus tüskefehérjéje segítségével kapcsolódik a gazdasejtek felszínén lévő ACE-receptorokhoz. Mielőtt ez lehetséges lenne, a tüskefehérje egyes részeit a gazdasejt proteázoknak nevezett enzimjeinek le kell hasítaniuk.

A tudományos csoport sejttenyésztési kísérleteket végzett, és megállapította, hogy az aprotinin, egy proteázgátló, képes gátolni a vírus szaporodását azáltal, hogy megakadályozza a SARS-CoV-2 bejutását a gazdasejtekbe.

Emellett arra is fény derült, hogy hogy a proteáz-inhibitor a delta és omikron változatok ellen is hatásos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.