BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így váltak népszerűvé a háború szimbólumai az ukrán tetoválásokban

Az ukránok a háború motívumait tetováltatják magukra: a legnépszerűbb minták közé tartoznak a Molotov-koktélok, a páncéltörő rakéták, sőt még egy olyan kenyérfajta is, amely a nemzeti identitás szimbólumává vált.

Amióta az oroszok kivonultak a Kijevből, a tetoválóművészek egyre nagyobb keresletet tapasztaltak az erőszak és az ukrán ellenállás szimbólumait ábrázoló alkotások iránt – számolt be a The Guardian.  Az ukrán tetoválóművész, Mariika –  akinek most egy páncéltörő sün van a lábára és egy Molotov-koktél a karjára tetováltatva – a háború alatt végig Kijevben maradt, és megtapasztalta, ahogy a fiatal lányként hallott történetek rémisztő valósággá válnak:

Meg akartam örökíteni ezt a pillanatot. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmit kell nekem is átélni. A nagymamám is a háború gyermeke volt, de a történetei olyan távolinak tűntek. Nem hittem volna, hogy velem is megtörténhet, hogy a pincében kell bujkálnom a bombák elől

– mondta.

Mariika szombatonként egy kijevi bulinegyedben gyűlt össze más tetoválóművészekkel együtt, hogy az alkotásaikból befolyó összeggel az ukrán katonákat segítsék. 

Bárki jelentkezhet tetoválásra, és annyit fizet érte, amennyivel a háború elleni küzdelmet támogatni tudja.

A háború elején nem tudtunk dolgozni, nem voltak ügyfelek, nem volt mozgásterünk, aztán az emberek elkezdtek érdeklődni a tetoválások iránt, így megszerveztük ezt az eseményt, melyhez minden hétvégén egyre több művész csatlakozik

 – mondta a 11 éves tapasztalattal rendelkező Alexander. 

Demonstrator with a tattoo on his arm in the form of a traditional Ukrainian pattern  during an anti-presidential rally outside the President's office organised by opposition parties and movements to demand his impeachment for high treason, in Kyiv on June 28, 2021.  (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: MAXYM MARUSENKO / AFP

A tetoválóművészeknek már több mint 100 ezer hrivnyát (1,2 millió  forintot) sikerült összegyűjteniük az ukrán hadsereg támogatására, és addig folytatják, amíg van rá igény, van elegendő tű és tinta.

Az ügyfelek által kért minták közül nem mindegyik katonai szimbólum. Vannak, akik macskákat ábrázoló tetoválásokkal akarják feledtetni a háború emlékét, mások pedig a háborúra való közvetlen utalás nélkül szeretnék megünnepelni a pillanatot.

A 23 éves informatikus, Fedor hazafias tetoválást szeretett volna, és emlékezni akart erre az időszakra és a hozzá kapcsolódó érzelmekre, de nem akart agresszív szimbólumot választani, ezért a paljanicja szót – az ukrán tradicionális kenyér nevét – tetováltatta a karjára. Mivel az oroszok nehezen tudják kiejteni a szót, az ukránok azzal viccelődnek, hogy a kenyér egy nem hivatalos nemzeti jelszó a potenciális orosz kémek elfogására. 

Többen a lakhelyeik szimbólumait kérték. Volt, aki a szülővárosa, Herszon szimbólumát, egy görögdinnyét tetováltatott magára, míg a kijeviek a város jelképének számító gesztenyelevelet választották. 

A Ukrainian serviceman with a tattoo of Ukraine's coat of arms stands at his position on the fronline with Russia-backed separatists, not far from Donetsk, on April 22, 2021. - Russia's defence minister ordered an end on April 23 to military drills near Ukraine's border involving tens of thousands of troops and dozens of warships that had exacerbated tensions with the West. The Ukrainian president welcomed the move, saying it reduced tensions after weeks of renewed flighting in the east of the ex-Soviet country between government troops and pro-Moscow separatists. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: ANATOLII STEPANOV / AFP

Mások azonban egyértelműbb ábrákkal akarták kifejezésre juttatni, hogyan változott meg az életük egyik pillanatról a másikra, és drasztikusabb szimbólumok, például páncéltörő rakéták mintái mellett tették le a voksukat. A 23 éves Nasztja például egy Molotov-koktélt eldobó férfimintát tetováltatott magára. „Számomra ez a ellenállás szimbóluma” – mondta.

Mariika férje, Oszkar egy AK47 kalasnyikovból kinyíló nemzeti virág, a napraforgó motívumát választotta, kifejezve az előtt az idős hölgy előtt való tisztelgését, aki napraforgómagokat tett az orosz katonák zsebébe, mondván, hogy a magok kivirágoznak, amikor elesnek a csatában. Egyéb népszerű minták közé tartozik például a fegyverekkel hadonászó Volodimir Zelenszkij elnök képe is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.